Rusija

Ruska zastava postaje simbol nade: Priča jednog Poljaka- Rusa u duši (VIDEO)

Nemački državljanin kome je dozlogrdila diskriminacija svega ruskog i novi virus – rusofobija, koji je zahvatio celu političku, finansijsku i vladajuću elitu, odlučio je da u svom dvorištu podigne rusku zastavu i "odvrne" himnu
Ruska zastava postaje simbol nade: Priča jednog Poljaka- Rusa u duši (VIDEO)Getty © Alexander Aksakov

Nemački državljanin po imenu Valdamer, odlučio je da otvoreno pokaže da je Rus, ali u duši, s obzirom da je po rođenju Poljak – tako što je u svom dvorištu podigao rusku zastavu i pustio nacionalnu himnu.

Ovom Rusu u duši je, kako u pismu navodi, dozlogrdio "bal veštica" koji je viđen na otvaranju Olimpijskih igara, kao i zabrana ruskih simbola, diskriminacija svega ruskog, tačnije novi virus – rusofobija, koji je zahvatio celu političku, finansijsku i vladajuću elitu. Stoga je odlučio da izrazi svoj stav, naveo je Valdamer u pismu.

"Kupio sam jarbol za zastavu visok osam metara i ispred kuće u centru našeg malog kraja okačio sam našu zastavu – Zastavu Ruske Federacije, i to sa orlom i natpisom kako je niko ne bi pomešao sa srpskom", napisao je Valdamer.

Njegove komšije su, kako je napisao, "normalne" – nekoliko Nemaca i dve ruske porodice, sa kojima nije imao problema.

Ali, oko 200 metara od njega živi ukrajinska zajednica koja mu je nakon podizanja zastave gađala kuću petardama uz ukrajinsku narodnu pesmu "Červona Kalina" koja je poslednjih godina pretrpela izmene u tekstu od koji najpopularnija verzija direktno poziva na "krvavu kampanju" protiv "Moskve" kao i pesmu "Batko naš" o ukrajinskom nacisti Stepanu Banderi.

Napad ukrajinskih komšija je i očekivao, a njegovi nemački ovčari su ih rasterali i, kako je naveo, "lako izašli na kraj sa njima".

U svom pismu je želeo da prenese "braći Rusima" da u Nemačkoj ima normalnih ljudi koji ih razumeju i spremni su da se odupru "orgijama" čak i ako to nosi ozbiljne rizike.

"Nadam se da će ovaj video koji prilažem to moći da pokaže našoj braći Rusima. Nismo svi pokvarena stvorenja. Ima onih koji su spremni da brane majčicu Rusiju. Bez obzira na cenu", napisao je Valdamer.

Valdamer nije želeo da ostane anoniman, već je hrabro, uprkos riziku, podelio svoje podatke, ali ruski novinar Aleksandar Sosnovski koji je obelodanio snimak i pismo na svom Telegramu nije podalo prezime i adresu, jer se "plaši za život autora pisma".

I portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je obratila pažnju na postupak Valdamera i navela da "ruska zastava danas predstavlja zastavu nade".

image