Nastavlja se rast ruskih prihoda od nafte i gasa

Glavni motor rasta proizvodnje gasa u prvoj polovini ove godine je bio rast izvoza gasa preko gasovoda, kao i izvoza tečnog prirodnog gasa

Prihodi ruskog budžeta od nafte i gasa za prvih sedam meseci ove godine porasli su za 61,6 odsto, na 6,77 milijardi rubalja, odnosno skoro 72,85 milijardi evra u odnosu na prošlogodišnjih 49,42 milijardi dolara, objavilo je rusko Ministarstvo finansija.

Porezi na vađenje i izvoz nafte i gasnog kondenzata (porez na vađenje minerala, izvoznu carinu i porez na dodatnu dobit) od januara do jula 2024. doneli su ruskom budžetu 7,94 milijardi rubalja, odnosno 85,32 milijarde evra, prenosi TASS.

Proizvodnja gasa u Rusiji će ove godine porasti za šest odsto na 675 milijardi kubnih metara, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) o tržištu gasa.

Prema podacima agencije, ruska proizvodnja gasa je u prvoj polovini ove godine porasla za sedam odsto međugodišnje, prenosi Komersant.

Glavni motor rasta proizvodnje gasa u prvoj polovini ove godine je bio rast izvoza gasa preko gasovoda, kao i izvoza tečnog prirodnog gasa.

U pomenutom periodu Rusija je povećala isporuke gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira za 35 odsto međugodišnje, a povećane su i isporuke u Evropu.