Predsednik Palestinske samouprave Abas u poseti Rusiji: Visoko cenimo doprinos Moskve i Putina

Abas visoko ceni ulogu Rusije u pokušajima da se reši palestinsko-izraelski sukob i postigne međupalestinsko pomirenje, te planira da sa Moskvom usaglasi stavove o najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku i u svetu

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas najavio je posetu Rusiji radi konsultacija i razmene mišljenja o najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku, usaglašavanja stavova sa ruskom stranom i jačanja bilateralnih odnosa.

Navedene ciljeve posete Moskvi Abas je ocenio kao važne, naročito ako se, kako je naveo, uzme u obzir činjenica da Rusija zauzima značajno mesto u svetskoj politici, Savetu bezbednosti UN, kao i u regionu Bliskog istoka i da sa Palestinom ima istorijski jake odnose.

Kako je diplomatski izvor otkrio za ruske medije, Abas će boraviti u zvaničnoj poseti Rusiji od 12. do 14. avgusta, a 13. se očekuje sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Abas, čije putovanje se odvija u jeku sukoba na Bliskom istoku, pohvalio je ulogu Moskve u pokušajima da se reši palestinsko-izraelski sukob i postigne međupalestinsko pomirenje.

"Visoko cenimo ulogu Rusije u kvartetu međunarodnih posrednika i u Savetu bezbednosti UN, kao i njenu poziciju i podršku postizanju mira u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom. Takođe visoko cenimo doprinos Rusije međupalestinskom dijalogu i zbližavanju pozicija palestinskih frakcija", rekao je Abas.