Rusija

Rastu tenzije na Bliskom istoku: Američki vojnici ranjeni u raketnom napadu na bazu u Iraku

Rakete su pogodile vazdušnu bazu El Asad
Rastu tenzije na Bliskom istoku: Američki vojnici ranjeni u raketnom napadu na bazu u IrakuGetty © Missed_Approach

Najmanje petoro američkih vojnika ranjeno je u raketnom napadu na vazdušnu bazu El Asad u Iraku, u kojoj su smeštene američke i koalicione trupe, rekao je zvaničnik američke odbrane.

Napad je usledio u trenutku kad Izrael i SAD premeštaju snage u regionu u iščekivanju iranske odmazde, za koju su američki zvaničnici rekli da bi mogla da bude usmerena i na američke baze i interese u regionu.

"Možemo da potvrdimo da je danas došlo do raketnog napada na američke i koalicione snage u vazdušnoj bazi El Asad u Iraku", rekao je zvaničnik u ponedeljak. "Prve indicije su da je nekoliko američkih pripadnika ranjeno. U toku je procena štete".

El Asad je tokom prošle godine više puta bila na udaru grupa koje podržava Iran, piše "Politiko". Od oktobra do januara, američke i koalicione trupe pretrpele su više od 150 napada, što je kulminiralo januarskim napadom na američku ispostavu u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika.

Kao odgovor, SAD su pokrenule veliki kontraudar na ciljeve širom Iraka i Sirije.

Bliski istok je na ivici sveopšteg sukoba nakon ubistva najviših lidera Hezbolaha i Hamasa. Izrael je preuzeo odgovornost za prvo ubistvo u Bejrutu, ali ne i za likvidaciju političkog lidera Hamasa u Teheranu.

Da bi se pripremio za očekivani iranski odgovor na atentate, ministar odbrane SAD Lojd Ostin poslao je u region nosač aviona USS "Abraham Linkoln", koji trenutno patrolira Pacifikom, i njegovu pratnju razarača, zajedno sa dodatnom eskadrilom borbenih aviona.

image