Rusija

Ukrajinski diverzanti pretrpeli poraz u napadu na Kursku oblast: Rusi ih naterali na povlačenje

Ukrajinska vojska je od 8 časova pomoću gotovo trista vojnika i uz podršku 11 tenkova i 22 oklopna vozila izvela napade na ruske položaje u Kurskoj oblasti

Ukrajinska diverzantsko-obaveštajna grupa pretrpela je poraz i povukla se na svoju teritoriju nakon što je pokušala da napadne Kursku oblast, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska aktivirala je poslednje rezerve na granici sa Kurskom oblasti, saopštio je komandant specijalnih snaga "Ahmat" Apti Alaudinov.

"Mislim da ćemo u narednim danima uništiti ove resurse, rezerve koje je neprijatelj akumulirao. U principu, za nas je to verovatno situacija kada ćemo uništavanjem ovih resursa već doći do cilja po završetku SVO", objavio je on na Telegramu.

Ranije je saopšteno da je ukrajinska DRG  poražena i da se povukla  na svoju teritoriju nakon pokušaja napada na Kursku oblast. Ministarstvo odbrane  objavilo je  snimak uništavanja opreme Oružanih snaga Ukrajine na granici Kurske oblasti.

"Danas je neprijatelj ponovo pokušao da upadne na teritoriju Kurske oblasti Ruske Federacije. Neprijatelju je nanet poraz artiljerijskom vatrom, udarima vojne avijacije i upotrebom jurišnih bespilotnih letelica", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pretrpevši gubitke, Ukrajinci su se povukli na svoje položaje i to nakon što su ih, na granici Rusije, blokirale jedinice ruske vojske.

Prethodno je rusko ministarstvo objavilo da jedinice ruske vojske i graničari odbijaju napade ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti, a na područje borbi na državnoj granici Rusije i Ukrajine u ovoj oblasti poslate su i rezervne jedinice.

"Trupe koje pokrivaju državnu granicu, zajedno sa jedinicama graničnih trupa FSB Rusije, odbijaju napade i gađaju neprijatelja u zoni državne granice i rezervi u Sumskoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Prema izveštaju, ukrajinska vojska je od 8 časova jutros pomoću gotovo 300 vojnika i uz podršku 11 tenkova i 22 oklopna vozila izvela napade na ruske položaje u Kurskoj oblasti.

Oružane snage Rusije uništile su šest tenkova, dva oklopna vozila pešadije, četiri oklopna transportera i tri vozila "kozak" koje su ukrajinske snage koristile u napadu.

Prethodno je pogranična služba FSB Rusije saopštila da je odbila oružanu provokaciju na granici Kurske oblasti.

Pripadnici obaveštajne službe primetili su da su pogranična naselja u ovoj oblasti bila pod vatrom.

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naredio je pokretanje krivičnog postupka za granatiranje naselja u Kurskoj oblasti.

"Istražni komitet Rusije će utvrditi sve okolnosti incidenta i krug lica umešanih u izvršenje zločina", navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz resora, granatirani su stambeni i administrativni objekti, kao i civilna infrastruktura, što je za posledicu imalo smrt i povrede među civilima.

Podsećanja radi, ranije tokom dana vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov je na svom Telegram kanalu napisao da ruske snage bezbednosti nisu dozvolile prodor ukrajinskih jedinica na teritoriju RF.

"Danas iz Sudžanskog i Korenjevskog okruga stižu informacije o pokušajima Oružanih snaga Ukrajine da se probiju na teritoriju Kurske oblasti. Vojnici Granične službe FSB i Oružanih snaga RF sprečili su proboj granice", napisao je on.

image