MSP Rusije: Rjabkov nije govorio o pripremi atentata na Putina

Ministarstvo spoljnih poslova je apelovalo na predstavnike medija da detaljno provere objavljene informacije kako bi izbegli pogrešna tumačenja

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije poručilo je da su pojedini mediji pogrešno interpretirali izjavu zamenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjabkova koji je odgovarao na pitanje da li je Kijev pripremao atentat na ruskog predsednika i ministra odbrane Vladimira Putina i Andreja Belousova, navodno na glavnoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu 28. jula.

Naime, 5. avgusta pojavili su se medijski izveštaji koji se odnose na izjavu Rjabkova da je "pripreman atentat na Putina i Belousova na glavnoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu 28. jula".

Međutim, pojedinci nisu naveli tačan citat zamenika ministra.

Iz ministarstva su naglasili da Rjabkov nije odgovorio potvrdno na pitanje o pripremi atentata na glavnoj pomorskoj paradi, priznajući samo da postoji "određena veza sa takvim događajima".

Odgovarajući na pitanje novinara kanala "Rusija 1" , Rjabkov je poručio sledeće:

"Mogu da kažem da je, prema nekim znacima, stigao signal koji je sa ruske strane poslat Vašingtonu – i koliko razumem, ne samo Vašingtonu, već i nekim drugim prestonicama koje kontroliše Vašington. Izbegli smo novu eskalaciju. Ali ta konkretna epizoda je veoma uznemirujuća. Kao i obično, planirano je u vezi sa našim unutrašnjim dešavanjima kako bi naneli maksimalnu štetu i dobili maksimalan medijski efekat koji im je potreban. Ta epizoda je prošla hvala Bogu. Odnosno, očigledno je uticao signal našeg vojnog vrha i ministra odbrane američkom kolegi."

Ministarstvo je apelovalo na predstavnike medija da detaljno provere objavljene informacije kako bi se izbegla pogrešna tumačenja.

"Ukoliko se pojave nedoumice, toplo preporučujemo da se za dodatna pojašnjenja obratite Ministarstvu spoljnih poslova Rusije", dodali su.

Prethodno je šef glavnog obaveštajnog odeljenja ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov rekao da su ukrajinske specijalne službe bezuspešno pokušale da ubiju Putina.