Nariškin: Rusija je na razmenu zarobljenika čekala skoro dve godine

Ruska Spoljna obaveštajna služba razmenu doživljava kao događaj od posebnog značaja

Moskva je čekala na razmenu zatvorenika između Rusije i NATO zemalja godinu i sedam meseci, rekao je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Najveća razmena zarobljenika između Rusije i zapadnih zemalja od Hladnog rata je za rusku službu događaj koji može da utiče na budućnost, naveo je Nariškin.

Rusija i Belorusija su 1. avgusta u Ankari razmenile zatvorenike sa SAD, Norveškom, Nemačkom, Poljskom i Slovenijom uz posredovanje turske Nacionalne obaveštajne službe.

U Rusiju se vratilo osam državljana i dvoje dece bračnog para koji je bio zatvoren u Sloveniji. Zauzvrat, Moskva i Minsk su oslobodili 16 ljudi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekao je na aerodromu razmenjene građane Rusije, zahvalio im na tome što su poštovali datu zakletvu i uverio ih da domovina ni na sekund nije zaboravila na njih.

Među osam ljudi koji su bili uhapšeni, a neki i osuđeni, na Zapadu se posebno izdvaja Vadim Krasikov. On je postao poznat široj javnosti 2019. godine, kada je likvidirao teroristu Zelimhana Hangošvilija, koji se borio na strani separatista za vreme Drugog čečenskog rata.