Rusija

Putin: Kijevski režim kod Kurska neselektivno napada civile

Predsednik Rusije će održati sastanak sa rukovodiocima bezbednosnih struktura, Ministarstva odbrane, Generalštaba, Federalne službe bezbednosti na kom će biti razmatrane borbe u Kurskoj oblasti
Putin: Kijevski režim kod Kurska neselektivno napada civile© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kijevski režim je preduzeo još jednu provokaciju velikih razmera i izvodi neselektivno granatiranje iz različitih vrsta naoružanja, uključujući i raketno, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa članovima Vlade.

Na meti kijevskog režima su naselja, stambene zgrade i vozila hitne pomoći, naveo je ruski predsednik.

Kako je obećao, posle sednice vlade će održati sastanak sa rukovodiocima svih bezbednosnih struktura - Ministarstva odbrane, Generalštaba, Federalne službe bezbednosti - na kom će biti razmatrani događaji u Kurskoj oblasti.

Putin je pozvao regionalne vlasti da se uključe u pružanje pomoći Kurskoj oblasti.

Tokom sastanka sa članovima ruske vlade, ruski predsednik je ocenio da regionalni lideri imaju priliku da urade više od običnih građana.

"Zaista računam na podršku vas i vaših kolega iz regiona Ruske Federacije", kazao je Putin, obraćajući se vršiocu dužnosti guvernera Samarske oblasti Vjačeslavu Fedoriščovu, koji je izjavio spremnost regiona da pruži pomoć stanovnicima tog regiona.

Putin je već sa vršiocem dužnosti gubernatora Kurske oblasti Aleksejem Smirnovim razgovarao o potrebama za hitnom pomoći stanovnicima i poručio Vladi da se detaljno pozabavi tim pitanjima.

Oružane snage Ukrajine od juče pokušavaju da prodru na teritoriju Kurske oblasti, ali ruska vojska zajedno sa graničnim jedinicama Federalne službe bezbednosti (FSB) odbija agresiju neprijatelja.

Ukrajina je u proteklih 24 sata u pograničnim regionima kod Kurske oblasti izgubila do 260 vojnika, 50 oklopnih vozila, među kojima je sedam tenkova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Čitave noći su ruske snage uništavale oružane formacije neprijatelja na državnoj granici, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ruske jedinice koje pokrivaju državnu granicu sprečile su neprijatelja da napreduje dublje na teritoriju Rusije, razbile su rezerve Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti, a operacija uništavanja formacija Oružanih snaga Ukrajine se nastavlja, potvrdili su u Ministarstvu.

image