Rusija

Ruski ratni reporter Jevgenij Podubni ranjen u Kurskoj oblasti

Podubni je preživeo napad dronom na njegov automobil dok je izveštavao iz Kurske oblasti i primljen je u bolnicu
Ruski ratni reporter Jevgenij Podubni ranjen u Kurskoj oblastiwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Novinar i ratni reporter VGTRK Jevgenij Podubni ranjen je danas u Kurskoj oblasti i primljen je u bolnicu, prenose RIA Novosti.

Podubni je preživeo napad dronom na njegov automobil dok je izveštavao iz Kurske oblasti.

"Podubni se nalazi u svesnom stanju i prima neophodnu medicinsku pomoć u jednoj od bolnica u Kursku", saopštio je v.d. gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

Prethodno su poslanik Državne dume Mihaik Deljagin, bivši poslanik Vrhovne rade i političar Oleg Carev, kao i niz Telegram kanala na ruskom i srpskom jeziku objavili informaciju da je Podubni poginuo, što se, srećom, ispostavilo netačnim.

Samo nekoliko sati pre ranjavanja Podubni je redakciji poslao reportažu o situaciji u Kurskoj oblasti.

Izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnjik istakao je da je napad na novinara Podubnog usled koga je ranjen mogao biti namerno izveden, kao i da će ovaj ratni zločin biti istražen.

Podubni je izveštavao sa mnogih ratnih žarišta, pokrivajući sukobe u Iraku, Avganistanu, Siriji, Izraelu i Pojasu Gaze, Abhaziji, Južnoj Osetiji i Ukrajini.

Već dugi niz godina je autor i voditelj emisije "Rat" ("Vojna"), koja se bavi savremenim sukobima. Autor je brojnih dokumentarnih filmova kao što su "Bitka za Siriju", "Cena poraza", "Otac" ("Batja"), "Palmira", "Alep. Oslobođenje" itd.

Takođe se nalazi na poziciji koordinatora humanitarne organizacije "Ruska humanitarna misija" u Siriji.

O sukobu u Ukrajini počeo je da izveštava još 2014. godine. Najpre je radio u Kijevu tokom Majdana, a posle izbijanja sukoba u Donbasu izveštavao je iz gradova na jugoistoku Ukrajine. Od 2022. godine i početka Specijalne vojne operacije, Podubni izveštava iz zone sukoba kao ratni dopisnik Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije (VGTRK).

Ruska Federacija mu je dodelila brojne nagrade, uključujući medalju "Za odvažnost", Orden za hrabrost i Orden "Za zasluge prema otadžbini" 4. stepena.

Na televiziji se zaposlio početkom dvehiljaditih, gde je najpre radio u informativnim emisijama na kanalu TV Centar, a 2011. godine je prešao u VGTRK, kao specijalni dopisnik TV kanala "Rosija 24" i "Rosija 1".

image