Rusija

Ranjeni ratni reporter prebačen u Moskvu na lečenje: "Pobeda će biti naša"

Ranjeni ratni izveštač je prebačen na lečenje u moskovski Institut za hitnu medicinu gde će biti na intenzivnoj nezi, potvrdili su u prestoničkom odeljenju ruskog Ministarstva zdravlja
Ranjeni ratni reporter prebačen u Moskvu na lečenje: "Pobeda će biti naša"© Гавриил Григоров/РИА Новости

Vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov objavio je prvi komentar iz bolnice ratnog dopisnika Jevgenija Podubnog, koji je ranjen tokom napada na tu oblast. 

"Sve će biti u redu. Divni doktori. Generalno, rade odličan posao. Hvala vam što brinete za mene. I ja se uvek brinem za vas. Definitivno ćemo pobediti. Pobeda će biti naša! Sve je u redu", objavio je Smirnov audio-snimak na Telegramu.

Ranjeni ratni dopisnik je prebačen na lečenje u Moskvu u Institut za hitnu medicinu "Sklifosovski" gde će biti na intenzivnoj nezi, potvrdili su u moskovskom odeljenju ruskog Ministarstva zdravlja.

Sveruska državna televizijska i radiodifuzna kompanija (VGTRK) prethodno je javila da se njen novinar i ratni reporter Jevgenij Podubni, koji je ranjen u Kurskoj oblasti, nalazi u teškom stanju, pozivajući se na izveštaje lekara.

Pojašnjava se da su u bolnici Kursk, gde je Podubni odveden nakon ukrajinskog napada dronom, sproveli sve neophodne studije o njegovom lečenju.

Naime, Podubni je preživeo napad dronom na njegov automobil dok je izveštavao iz Kurske oblasti.

"Podubni se nalazi u svesnom stanju i prima neophodnu medicinsku pomoć u jednoj od bolnica u Kursku", saopštio je v.d. gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

Prethodno su poslanik Državne dume Mihaik Deljagin, bivši poslanik Vrhovne rade i političar Oleg Carev, kao i niz Telegram kanala na ruskom i srpskom jeziku objavili informaciju da je Podubni poginuo, što se, srećom, ispostavilo netačnim.

Samo nekoliko sati pre ranjavanja Podubni je redakciji poslao reportažu o situaciji u Kurskoj oblasti.

Izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnjik istakao je da je napad na novinara Podubnog usled koga je ranjen mogao biti namerno izveden, kao i da će ovaj ratni zločin biti istražen.

Istražni komitet Ruske Federacije je pokrenuo slučaj zbog „pokušaja ubistva i ometanja legitimne profesionalne delatnosti novinara“, rekla je zvanična predstavnica novinske agencije Svetlana Petrenko.

Istražitelji preduzimaju sve moguće mere da identifikuju i privedu pravdi umešane u pokušaj pokušaja Podubnog, navela je Petrenko.

image