Ranjeni ratni reporter prebačen u Moskvu na lečenje: "Pobeda će biti naša"

Ranjeni ratni izveštač je prebačen na lečenje u moskovski Institut za hitnu medicinu gde će biti na intenzivnoj nezi, potvrdili su u prestoničkom odeljenju ruskog Ministarstva zdravlja

Vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov objavio je prvi komentar iz bolnice ratnog dopisnika Jevgenija Podubnog, koji je ranjen tokom napada na tu oblast. 

"Sve će biti u redu. Divni doktori. Generalno, rade odličan posao. Hvala vam što brinete za mene. I ja se uvek brinem za vas. Definitivno ćemo pobediti. Pobeda će biti naša! Sve je u redu", objavio je Smirnov audio-snimak na Telegramu.

Ranjeni ratni dopisnik je prebačen na lečenje u Moskvu u Institut za hitnu medicinu "Sklifosovski" gde će biti na intenzivnoj nezi, potvrdili su u moskovskom odeljenju ruskog Ministarstva zdravlja.

Sveruska državna televizijska i radiodifuzna kompanija (VGTRK) prethodno je javila da se njen novinar i ratni reporter Jevgenij Podubni, koji je ranjen u Kurskoj oblasti, nalazi u teškom stanju, pozivajući se na izveštaje lekara.

Pojašnjava se da su u bolnici Kursk, gde je Podubni odveden nakon ukrajinskog napada dronom, sproveli sve neophodne studije o njegovom lečenju.

Naime, Podubni je preživeo napad dronom na njegov automobil dok je izveštavao iz Kurske oblasti.

"Podubni se nalazi u svesnom stanju i prima neophodnu medicinsku pomoć u jednoj od bolnica u Kursku", saopštio je v.d. gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

Prethodno su poslanik Državne dume Mihaik Deljagin, bivši poslanik Vrhovne rade i političar Oleg Carev, kao i niz Telegram kanala na ruskom i srpskom jeziku objavili informaciju da je Podubni poginuo, što se, srećom, ispostavilo netačnim.

Samo nekoliko sati pre ranjavanja Podubni je redakciji poslao reportažu o situaciji u Kurskoj oblasti.

Izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnjik istakao je da je napad na novinara Podubnog usled koga je ranjen mogao biti namerno izveden, kao i da će ovaj ratni zločin biti istražen.

Istražni komitet Ruske Federacije je pokrenuo slučaj zbog „pokušaja ubistva i ometanja legitimne profesionalne delatnosti novinara“, rekla je zvanična predstavnica novinske agencije Svetlana Petrenko.

Istražitelji preduzimaju sve moguće mere da identifikuju i privedu pravdi umešane u pokušaj pokušaja Podubnog, navela je Petrenko.