Putin razgovarao s predsednikom Vijetnama: Potvrđeno jačanje partnerstva

Ruski predsednik čestitao je To Lamu izbor za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije te zemlje

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je telefonom predsedniku Vijetnama To Lamu izbor za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije te zemlje, saopštio je Kremlj.

"Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora srdačno čestitao predsedniku Socijalističke Republike Vijetnam To Lamu izbor na mesto generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Vijetnama i poželeo mu uspeh u partijskim i državnim aktivnostima", navodi se u saopštenju.

Osim toga, Putin i predsednik Vijetnama potvrdili su zajedničku posvećenost daljem jačanju strateškog partnerstva i dogovorili se da nastave lične kontakte.

"Izraženo je zadovoljstvo napretkom u primeni sporazuma postignutih nakon državne posete predsednika Ruske Federacije Vijetnamu 20. juna, kao i interakcijom dve zemlje u međunarodnoj areni, uključujući i uzimanje u obzir ruskog predsedavanja u BRIKS-u", istakli su.

To Lam je postao treći lider zemlje nakon osnivača Socijalističke Republike Vijetnam, Ho Ši Min, koji obavlja najviše partijske i vladine funkcije u toj zemlji.

Pre njega, mesto generalnog sekretara Centralnog komiteta Partije neko vreme, 2018-2021, obavljao je predsednik Vijetnama Ngujen Fu Trong, koji je preminuo 19. jula 2024.

Nakon smrti svog prethodnika, predsednik To Lam je privremeno bio na čelu Vijetnamske komunističke partije.