Rusija

Vlasti Kurske oblasti: Situacija je stabilna, neprijateljske trupe se povlače

Iz pograničnih regiona je u privremene smeštaje prebačeno 1.500 stanovnika, situacija je pod kontrolom ruskih snaga, neprijatelj se povlači, rekao je vršilac dužnosti zamenika guvernera Kurske oblasti
Vlasti Kurske oblasti: Situacija je stabilna, neprijateljske trupe se povlače© Tanjug/Governor of Kursk region telegram channel via AP

Ukrajinska vojska nije napredovala ni metar u Kurskoj oblasti, naprotiv – neprijateljske trupe se povlače, rekao je vršilac dužnosti zamenika gubernatora Andrej Belostockij za Prvi kanal.

Ruske jedinice uspešno uništavaju tehniku i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Belostockij.

Situacija u Kurskoj oblasti je stabilna i pod kontrolom ruskih snaga, naveo je on i dodao da u regionu bez prestanka deluje regionalni operativni štab, kao i da je juče proglašeno vanredno stanje.

Iz pograničnih regiona Kurske oblasti, u koju već dva dana pokušavaju da prodru ukrajinske trupe, evakuisano je oko 3.000 stanovnika, a 1.500 njih se nalazi u centrima za privremeni smeštaj, rekao je Andrej Belostockij.

"Evakuisani su svi stanovnici kojima je to bilo potrebno", rekao je Belostockij.

Za prijem stanovnika Kurske oblasti pripremljen je 21 centar za privremeni smeštaj, dodao je on i zahvalio svim regionima Rusije koji su se odazvali i pružili pomoć. "Ne postoji region iz kog nisu zvali i pitali da li nam treba pomoć", dodao je Belostockij.

U Sudžanskom okrugu borbe i dalje traju, dodao je on i rekao da se nada da će se sve završiti u naredna 24 sata.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov rekao je da ukrajinska vojska pokušava da zauzme Sudžanski okrug, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Ukrajina od početka sukoba na Kurskom pravcu izgubila do 660 ukrajinskih vojnika i 82 oklopna vozila.

image