Rusija

Reakcija UN o ranjavanju Podubnog: Napadom na novinare krši se Ženevska konvencija

Sve strane u sukobu moraju da štite novinare, a ne da ih direktno napadaju, poručila je zvanična predstavnica kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava
Reakcija UN o ranjavanju Podubnog: Napadom na novinare krši se Ženevska konvencijaGetty © NurPhoto/NurPhoto

Napadi na novinare, čak i u ratnim zonama, predstavljaju kršenje Ženevske konvencije, izjavila je zvanična predstavnica kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) Elizabet Trosel, komentarišući napad ukrajinskih oružanih snaga na ratnog dopisnika Jevgenija Podubnog.

"Upoznati smo sa izveštajima o napadu na novinara koji je ranjen u Kurskoj oblasti 7. avgusta. Pokušavamo da dobijemo dodatne informacije. Iako ne možemo da komentarišemo ovaj incident, suština je da novinari koji izveštavaju o sukobima imaju zaštitu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", rekla je Elizabet Trosel.

Kako je podsetila, Ženevska konvencija zabranjuje napade na novinare, čak i u ratnim zonama.

Sve strane u sukobu moraju da štite novinare, a ne da ih direktno napadaju, poručila je predstavnica OHCHR-a i naglasila da novinarima moraju da budu garantovana prava čak i ako su zarobljeni tokom ratnih dejstava.

Dopisnik Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije (VGTRK) Jevgenij Podubni ranjen je juče u pograničnom regionu Kurske oblasti u koju već treći dan pokušavaju da prodru ukrajinske trupe.

Oružane snage Ukrajine su dronom napale na automobil novinara koji je tom prilikom teško povređen. Prebačen je na intenzivnu negu u Kursku regionalnu bolnicu, gde su obavljena sva neophodna ispitivanja, a potom je poslat na lečenje u Moskvu u Institut za hitnu medicinu gde će biti na intenzivnoj nezi.

Izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnjik istakao je da je napad na novinara mogao da bude izveden namerno, kao i da će ovaj ratni zločin biti istražen.

Filmska ekipa VGTRK-a koja je pratila Podubnog nije povređena.

image