Rusija

Ruska vojska dobila modernizovane tenkove T-80BVM: Poboljšana odbrana od granata i dronova

Tenkovi su opremljeni posebnom konstrukcijom koja štiti odeljak sa motorom i zadnji deo kupole od kumulativnih granata, vođenih projektila i FPV dronova, potvrdili su u "Rostehu"
Ruska vojska dobila modernizovane tenkove T-80BVM: Poboljšana odbrana od granata i dronovawww.globallookpress.com © MOD Russia

Ruska vojska dobila je novu turu modernizovanih tenkova T-80BVM sa specijalnom zaštitom od kumulativnih granata, vođenih projektila i FPV dronova, potvrdili su iz državne kompanije ruske odbrambene industrije "Rosteh".

Fabrika transportnog inženjeringa u Omsku ruske korporacije "Uralvagonzavod" je vojsci poslala seriju modernizovanih tenkova T-80BVM koji su opremljeni posebnom konstrukcijom koja se sastoji od umreženih ekrana i mreža.

Upravo ta konstrukcija štiti odeljak sa motorom i zadnji deo kupole od kumulativnih granata, vođenih projektila i FPV dronova, navodi se u saopštenju "Rosteha".

Prethodno su ruski inženjeri na tenk T-80BVM počeli da ugrađuju zaštitni modul za gornju hemisferu kupole, poznatim kao "mangal" što u bukvalnom prevodu znači "roštilj". Tenkovi imaju i zaštitu točkova, kao i dinamičku zaštitu trupa tenka zbog koje se detonacija projektila pokreće na velikoj udaljenosti od glavnog oklopa, pa tako vozilo ostaje očuvano, naveli su u "Rostehu".

T-80BVM je superiorniji po svojim karakteristikama, sposobnosti manevrisanja i upravljanja, brzini i zaštićenosti od tenkova zapadnih država, zaključili su u državnoj korporaciji.

image