Rusija

Putin potpisao: U Rusiji zabranjeno propagiranje droga i dozvoljeno rudarenje kriptovaluta

U Ruskoj Federaciji je zabranjeno propagiranje droge u medijima i na internetu, dok u umetničkim delima za to mora da postoji umetnička namera opravdana žanrom
Putin potpisao: U Rusiji zabranjeno propagiranje droga i dozvoljeno rudarenje kriptovalutaGetty © Ra'uf Hussin

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o zabrani propagiranja droge u medijima i na internetu, kao i uslove za njihovo pominjanje u književnosti i filmu.

Zakonom se zabranjuje promocija opojnih droga, psihotropnih supstanci i opojnih biljaka u medijima i na internetu kao i širenje informacija o načinima razvoja, proizvodnje, upotrebe i nabavke istih.

Shodno potpisanom dokumentu, restriktivne mere se neće primenjivati na književna i umetnička dela ako takve informacije predstavljaju deo umetničke namere opravdane žanrom.

Međutim, umetničko delo ne bi smelo da sadrži prihvatanje, simpatisanje ili isticanje potrebe upotrebe droga, niti je dozvoljeno da ukazuje na bilo kakve prednosti njihovog korišćenja.

Dakle, zakon propisuje da upotreba droge ne sme da se opravdava niti da se predstavlja kao opšteprihvaćena norma ponašanja.

Svako literaturno i umetničko delo koje je nastalo nakon 1. avgusta 1990. godine u delu gde se pominju droge mora da ima oznaku koja sadrži informacije o opasnosti po zdravlje od nedozvoljene upotrebe i zabrane zakonom.

Pravilo o propagandi neće važiti za specijalizovana medicinska i farmaceutska izdanja koje sadrže informacije o upotrebi opojnih droga u medicinske svrhe. U ovom slučaju, informacije o narkoticima mogu da budu sadržane samo u obimu koji je neophodan za naučnu i obrazovnu delatnost.

Putin je potpisao i zakon kojim će se od novembra legalizovati rudarenje kriptovaluta u Rusiji, a njime je utvrđen postupak i uslovi za obavljanje takvih poslova.

Rudarenjem će moći da se bave ruska pravna lica i individualni preduzetnici uključeni u registar Ministarstva digitalnog razvoja. A oni koji nemaju status individualnog preduzetnika moći će da kopaju digitalnu valutu samo ako ne prelaze granicu potrošnje energije koju je postavila vlada.

Pirotom, rudarenje neće biti dozvoljeno preduzetnicima koji su osuđeni za krivična dela u privredi, za zločin s predumišljajem umerene težine, teška i posebno teška krivična dela ili ako se nalaze na spisku terorista i ekstremista.

Zabrana važi i za pravna lica čiji osnivači imaju neku od gore navedenih "osobina".

image