Ruski premijer: Ukrajina organizovala veliku provokaciju kod Kurska, napada civile i hitnu pomoć

Vlada je izdvojila 1,8 milijardi rubalja za pomoć porodicama koje su izgubile dom, potvrdio je premijer i pozvao na koordinisan rad svih saveznih, regionalnih i opštinskih vlasti

Ukrajina je na granici organizovala veliku provokaciju, pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti su se našli civilni objekti, stambene zgrade i vozila hitne pomoći, rekao je premijer Rusije Mihail Mišustin na sednici ruske Vlade.

Zbog toga je pružanje podrške stanovnicima regiona prioritetan i važan zadatak, naglasio je Mišustin na sednici.

Mišustin je potvrdio da su iz nebezbednih područja evakuisani ljudi i poslati u centre za privremeni smeštaj koji su otvoreni u drugim regionima Ruske Federacije.

Po potrebi im se pruža medicinska pomoć u čemu pomažu specijalisti iz saveznih zdravstvenih ustanova, istakao je Mišustin.

Vlada je izdvojila 1,8 milijardi rubalja za pomoć porodicama koje su izgubile dom, potvrdio je premijer i predložio dodatno praćenje organizacija koje pružaju materijalnu pomoć ugroženima u centrima za privremeni smeštaj.

U ovoj situaciji je neophodni da se obezbedi koordinisan rad svih saveznih, regionalnih i opštinskih vlasti, poručio je Mišustin.

"Molim sve potpredsednike vlade i ministre da budu u stalnom kontaktu i organizuju zamenu u slučaju neophodnih službenih putovanja", rekao je Mišustin i poručio prisutnima da lično kontrolišu pitanja koja su u njihovoj nadležnosti, a tiču se situacije u Kurskoj oblasti.