Rusija

Godišnjica Nagasakija, japanski poslanik zahteva izvinjenje od SAD

U Nagasakiju je obeležena 79. godišnjica atomskog bombardovanja u Drugom svetskom ratu koje su izvršile SAD, a nisu se pojavili američki, britanski, kanadski i francuski ambasadori
Godišnjica Nagasakija, japanski poslanik zahteva izvinjenje od SAD© Tanjug/Japan Pool/Kyodo News via AP

Amerika mora da se izvini japanskom narodu zbog bacanja nuklearnih bombi na Hirošimu i Nagasaki, rekao je član gornjeg doma japanskog parlamenta Muneo Suzuki.

Japanski zvaničnik je podsetio da je američki predsednik Džozef Bajden prošle godine na samitu G7 u Hirošimi propustio priliku, a bio je dužan da kaže da je to što je Vašington koristio nuklearno oružje bila greška.

Bajden je, prema rečima Suzukija, bio dužan da se "iz sveg srca" izvini japanskom narodu.

"Bar jednu reč o tome da kaže. Amerika koja je te bombe bacile se do dana današnjeg nije izvinila. Dužna je izvinjenje. Ljuti me to što nijednom nismo dobili izvinjenje, a smatram da je trebalo da ih primoramo na to na samitu. Premijer Fumio Kišida ništa nije uradio tim povodom. Sve ide onako kako to Amerika hoće", rekao je Suzuki.

Nagasaki obeležio godišnjicu atomskog napada

U Nagasakiju je obeležena 79. godišnjica atomskog bombardovanja u Drugom svetskom ratu koje su izvršile SAD, a gradonačelnik Širo Suzuki pozvao je na ukidanje nukleranog oružja usred sve veće zabrinutosti u vezi sa njegovom mogućom upotrebom.

Minut ćutanja je održan tačno 11.02 sati po lokalnom vremenu kada je američki bombarder bacio plutonijumsku bombu koja je eksplodirala iznad Nagasakija 9. avgusta 1945. godine.  

Na ovogodišnjem obeležavanju nekoliko ambasadora otkazalo je učešće nakon odluke gradskih vlasti da ne pozovu predstavnike Izraela na komemoraciju, preneo je Kjodo.

Konkretno nisu se pojavili američki ambasador Ram Emanuel i britanska ambasadorka Džulija Longbotom, kao ni kanadski i francuski ambasadori.

Kako su izaslanici EU, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i SAD objasnili u pismu gradonačelniku Suzukiju, brine ih da bi to što Izrael nije pozvan na ceremoniju stavilo Tel Aviv na isti nivo sa Rusijom i Belorusijom.

Rusija i Belorusija nisu pozvane ni na ceremonije u Hirošimi, niti u Nagasakiju tri godine zaredom zbog Specijalne vojne operacije.       

Suzuki je rekao da Izrael neće biti pozvan zbog straha da bi protesti protiv sukoba u Pojasu Gaze mogli da utiču na obeležavanje godišnjice, ali je naveo da ta odluka "nije politička". Palestina je, u međuvremenu, pozvana. S druge strane, na komemoraciji u Hirošimi Izrael je bio pozvan, ali Palestina nije. 

U avgustu 1945. godine američki piloti bacili su atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki i time u Hirošimu, koja je imala 350.000 stanovnika, usmrtile 140.000, a u Nagasakiju 74.000. Najveći broj žrtava su bili obični civili, a posledice korišćenja zabranjenog oružja, Japan oseća i danas. Na godišnjicu tragičnih događaja – 6. i 9. avgusta – se u ova dva japanska grada održavaju "Ceremonije mira".

Međutim, ove godine na ceremoniji u Hirošimi nijedan japanski političar koji se obraćao na ceremoniji nije spomenuo da su Sjedinjene Američke Države bacile nuklearnu bombu, ali su ,pak, našli razlog da pomenu Rusiju.

Tokio nikada ne imenuje državu koja je bombardovala Japan kada se seća tih događaja, kao da su nuklearne bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki zapravo same pale s neba, ocenio je prošle godine stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja.

image