Rusija

Nisu naučili lekcije iz Drugog svetskog rata: Nemačka vozila ponovo na poljima Kurske oblasti

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je u proteklih par dana objavilo nekoliko snimaka borbenih dejstava u Kurskoj oblasti, na kojima se između ostalog može videti uništavanje tri BVP "marder" nemačke proizvodnje
Nisu naučili lekcije iz Drugog svetskog rata: Nemačka vozila ponovo na poljima Kurske oblastiGetty © Russian Ministry of Defense / Handout/Anadolu

Oklopna vozila nemačke proizvodnje ponovo su se pojavila u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, nakon gotovo 80 godina od jedne od najvećih bitaka Drugog svetskog rata koja se odigrala u ovom području, prenosi "Bild" komentarišući upad ukrajinske vojske na teritoriju Rusije.

Nemački list, pozivajući se na objavljene video snimke, navodi da je nekoliko borbenih vozila pešadije "marder" primećeno među opremom koju ukrajinska vojska koristi u svojoj ofanzivi pokrenutoj u utorak. Posebno se ističe to što je rusko Ministarstvo odbrane objavilo snimke na kojima se vidi kako ruski borci "lansetima" uništavaju nemačke oklopnjake.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je u proteklih par dana objavilo nekoliko snimaka borbenih dejstava u Kurskoj oblasti, na kojima se između ostalog može videti uništavanje tri BVP "marder" i druge opreme ukrajinske vojske. Vozila su pogođena dok su se kretala po neasfaltiranim putevima i šumskim pojasevima, u pograničnim delovima Kurske oblasti.

Tako je i novinar "Bilda", Julijan Repke na društvenoj mreži Iks napisao da su "tri 'mardera' stradala u ruskim napadima, svega nekoliko kilometara od granice - pošto su ih ukrajinske snage poslale u bitku bez adekvatne protivvazduhoplovne odbrane".

Vesti o upotrebi nemačkog naoružanja u napadima na teritoriju Ruske Federacije koja je međunarodno priznata, je izazvala pomešane reakcije u Nemačkoj. Šef Komiteta za odbranu u okviru Bundestaga Markus Faber, izjavio je da on nema problem sa takvim razvojem događaja, jer "svako oružje koje se isporuči Kijevu, prestaje da bude nemačko i postaje ukrajinsko".

On je dodao da su i teritorija Ukrajine i teritorija Rusije "ratna zona".

Jedan od lidera novoformirane partije BSV Sara Vagenknet izjavila je da se radi o "veoma opasnom razvoju događaja".

"Kancelar Olaf Šolc bi trebalo da pozove ukrajinsko rukovodstvo i zahteva od njih da nijedno nemačko oružje ne bude korišćeno u napadima na teritoriju Rusije", dodala je ona.

Zamenik predsednika Odbora Krimskog parlamenta za javnu diplomatiju i međunacionalne odnose Ivan Šonus, komentarišući za RIA Novosti upotrebu nemačkog naoružanja tokom napada Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, rekao je da Savezna Republika Nemačka nije naučila istorijske lekcije koje je predavala sovjetska vojska tokom Kurske bitke 1943. godine.

"Ruski vojnik je ranije proterao fašiste iz Kurske oblasti tokom Velikog otadžbinskog rata, a isteraće ih i sada.
Šteta što Nemačka nije naučila nijednu istorijsku lekciju, a istorija ničemu nije naučila ni kijevski režim", rekao je Šonus.

On je podsetio da je 1943. sovjetska armija ne samo osujetila veliku nacističku ofanzivu, već je i porazila nemačku stratešku grupu, okončavši Kursku bitku oslobađanjem Harkova.

"Kijevski režim neće biti spasen nikakvim zapadnim oružjem, a Zapad i dalje mora da se pokaje zbog snabdevanja kijevskih terorista oružjem", zaključio je on.

Podsećanja radi, u leto 1943. godine na poljima Kurske oblasti dogodio se okršaj sovjetske i nemačke vojske, koji je ostao upamćen kao Bitka kod Kurska. U pitanju je jedna od najkrvavijih bitaka Drugog svetskog rata i najveća tenkovska bitka u istoriji.

Treći Rajh je tada nastojao da ostvari pobedu raspoređivanjem najnovijih oklopnjaka - uključujući tenkove "panter" i "tigar", kao i lovce tenkova "ferdinand". U bitki je učestvovalo na hiljade tenkova sa obe strane, a sovjetske snage su na kraju nanele težak porez nemačkim.

image