Cela Rusija im pomaže: U Kurskoj oblasti vanredna situacija federalnog nivoa

Vladina Komisija za sprečavanje i otklanjanje vanrednih situacija i obezbeđenje protivpožarne bezbednosti je odlučila da za rešavanje situacije u Kurskoj obalsti angažuje snage i sredstva saveznih organa izvršne vlasti i državnih kompanija

Situacija u Kurskoj oblasti je priznata kao vanredna situacija državnog nivoa, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije

Kako je odlučila Vladina Komisija za sprečavanje i otklanjanje vanrednih situacija i obezbeđenje protivpožarne bezbednosti, u Kurskoj oblasti je ustanovljen "nivo reagovanja na državnom nivou".

U RF se taj nivo koristi kada dođe do vanredne situacije koja utiče na čitavu državu ili međunarodnu situaciju. U tom slučaju se za njeno rešenje angažuju snage i sredstva državnih organa izvršne vlasti i državnih kompanija, a ne samo iz ugroženog regiona.

Ovakva vrsta vanrednog stanja se uvodi u slučaju opasnih prirodnih ili drugih nepogoda ili katastrofa koje mogu da dovedu ili su već dovele do ljudskih žrtava, ugrožavaju zdravlje ljudi ili životnu sredinu, a nose sa sobom i značajne materijalne gubitke.

Federalni režim za vanredne situacije je najviši koji postoji, prenela je agencija RIA Novosti. Postoje i vanredne situacije na lokalnom, opštinskom, međuopštinskom, regionalnom i međuregionalnom nivou.

Ukrajinske snage počele su ofanzivu u Kurskom regionu ranije ove nedelje, raspoređujući trupe uprkos tome što su potisnute na drugim tačkama fronta. Kako je priznao pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak, Kijev je započeo napad na Kursku oblast želeći da unese strah među rusko stanovništvo.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov rekao je da ukrajinska vojska pokušava da zauzme Sudžanski okrug, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Ukrajina od početka sukoba u kurskom pravcu izgubila do 945 vojnika i 102 oklopna vozila.