Rusija

Nema razloga za brigu: IAEA potvrdila da je mirno u Kurskoj nuklearnoj elektrani

Rafael Grosi je poručio da nijedna nuklearna elektrana, bez obzira na lokaciju, nikada ne bi smela da postane meta oružanog napada
Nema razloga za brigu: IAEA potvrdila da je mirno u Kurskoj nuklearnoj elektraniwww.globallookpress.com © Rosatom

Međunarodna agencija za atomsku energiju trenutno ne vidi razloge za brigu o bezbednosti zbog nuklearne elektrane u Kurskoj oblasti gde ruske snage nastavljaju da odbijaju napade ukrajinskih trupa, poručili su iz IAEA-e za "Izvestija".

Agencija pomno prati situaciju u Kurskoj oblasti i na teritoriji Kurske nuklearne elektrane nakon što su ukrajinske trupe napale područje.

IAEA ima kanale komunikacije sa obe strane u sukobu i u ovom trenutku nema razloga za brigu o nuklearnoj bezbednosti, potvrdili su iz agencije.

Takođe, generalni direktor IAEA Rafael Grosi je istakao da nijedna nuklearna elektrana, bez obzira na lokaciju, nikada ne bi smela da postane meta oružanog napada.

Kako je priznao pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak, Kijev je započeo napad na Kursku oblast 6. avgusta želeći da unese strah među rusko stanovništvo.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov rekao je da ukrajinska vojska pokušava da zauzme Sudžanski okrug, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Ukrajina od početka sukoba u kurskom pravcu izgubila do 945 vojnika i 102 oklopna vozila.

image