Si-En-En: Amerika nije znala da Ukrajina planira da napadne na Kursku oblast

Američki zvaničnici nemaju informacije o tome da li su ukrajinske trupe zauzele neka naselja ili nanele štetu na bilo kom strateškom cilju

Napad ukrajinskih trupa na teritoriju Kurske oblasti je bila iznenađenje za američke zvaničnike, tvrdi Si-En-En, pozivajući se na anonimne zvaničnike u SAD i Ukrajini.

Sagovornici američkog medija nemaju informacije o tome da li su ukrajinske trupe zauzele neka naselja ili nanele štetu na bilo kom strateškom cilju, kao ni da na ruskoj teritoriji ima ukrajinskih vojnika.

Iz Stejt departmenta su ranije jasno istakli da Kijev nije unapred obavestio Vašington o svojoj nameri da započne vojne operacije na ruskoj teritoriji. Međutim, SAD takav razvoj događaja ne smatraju nečim neobičnim.

Nije prvi put da SAD tvrde da ne raspolažu informacijama o provokacijama kijevskog režima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, komentarišući situaciju u Kurskoj oblasti, ocenio da je kijevski režim preduzeo još jednu provokaciju velikih razmera i da neselektivno gađa civilne ciljeve.

Takođe, pomoćnik Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak, Kijev je započeo napad na Kursku oblast 6. avgusta želeći da unese strah među rusko stanovništvo.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov rekao je da ukrajinska vojska pokušava da zauzme Sudžanski okrug, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Ukrajina od početka sukoba u kurskom pravcu izgubila do 945 vojnika i 102 oklopna vozila.