Rusija

Pomirenja Sirije i Turske na vidiku? Moskva je spremna da organizuje sastanak Erdogana i El Asada

Proces normalizacije odnosa mora da počiva na osnovama međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta dve susedne zemlje
Pomirenja Sirije i Turske na vidiku? Moskva je spremna da organizuje sastanak Erdogana i El AsadaGetty © Burak Kara

Moskva se zalaže za normalizaciju odnosa između Sirije i Turske. Organizovanje sastanka predsednika Turske i Sirije, Redžepa Tajipa Erdogana i Bašara el Asada zahteva ozbiljnu pripremu, Moskva je spremna da to prihvati, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Bogdanov.

Bilo bi dobro da se lideri sastanu, kaže Bogdanov, dodajući da je potrebna ozbiljna priprema za taj susret.

"Uvek smo spremni da održavamo sastanke u Moskvi, trilateralne i neposredno između zainteresovanih strana, predstavnika zvanične Ankare i Damaska", objasnio je on. 

Na pitanje novinara da li je Rusija ponudila Moskvu kao platformu za mogući susret dvojice predsednika, Bogdanov je rekao da ne raspolaže takvim informacijama.

Prema njegovim rečima, proces normalizacije odnosa bi trebalo da počiva na osnovama međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta dve susedne zemlje.

Prvi put nakon više od deset godina najavljen je sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i sirijskog lidera Bašara el Asada, a kako prenose mediji, održaće se na teritoriji treće zemlje.

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin je prošlog meseca u Ankari sa turskim kolegom Ibrahimom Kalinom razgovarao upravo o datumu i mestu sastanka lidera Turske i Sirije, pisao je tada "Turkije".

Turski predsednik je ranije potvrdio da je njegova zemlja otvorena za inicijative za normalizaciju odnosa sa susednom Sirijom i da nema razloga da dve države ne uspostave diplomatske odnose.

Sa druge strane, sirijski predsednik je sredinom jula poručio da će se sastati sa Erdoganom samo ako se dve zemlje usredsrede na ključna pitanja navodne podrške Ankare "terorizmu" i ako Turska povuče svoje snage sa sirijske teritorije.

Kako su nedavno poručili iz turskog Ministarstva spoljnih poslova, dijalog sa sirijskim zvaničnicima o mestu i datumu sastanka se nastavlja.

image