Rusija

Arktička grupa Severne flote izvela vežbe u Barencovom moru

Cilj aktivnosti ruske flote je uvežbavanje obezbeđivanja privrednih objekata Ruske Federacije
Arktička grupa Severne flote izvela vežbe u Barencovom moruwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Brodovi arktičke grupe Severne flote izveli su vežbu neutralisanja broda "uljeza" koji se približio na neprihvatljivu udaljenost od ruskog objekta za pomorsku ekonomsku delatnost, saopštila je pres služba Severne flote.

"Posade odreda ratnih brodova Severne flote u Barencovom moru izvele su vežbu osiguravanja bezbednosti privrednih objekata Ruske Federacije i rešavanju kriznih situacija ukoliko do njih dođe", navodi se u saopštenju.

Prema scenariju vežbe, operativna služba flote prenela je velikom protivpodmorničkom brodu (razaraču) "Viceadmiralu Kulakovu" informaciju o delovanju nepoznatog broda uljeza, koji je izvodio opasne manevre u blizini ruskog objekta od ekonomskog značaja.

Ubrzo je antiteroristička grupa iz sastava zasebne brigade marinaca Severne flote dopremljena brzim čamcima na brod uljeza, kog je tokom vežbe predstavljao tegljač "Altaj".

Nakon toga, marinci su neutralisali uljeze, odnosno posadu broda i pritvorili ih. Za to vreme druga grupa za antiteroristička dejstva je uvežbavala slične akcije koristeći višenamenski mornarički helikopter Ka-27, saopštila je Severna flota.

Arktičko putovanje brodova i pomoćnih plovila Severne flote počelo je 5. avgusta u okviru sprovođenja seta mera čiji je cilj obezbeđivanje interesa Ruske Federacije na Arktiku. Manevri Severne flote trajaće oko dva meseca i odvijaće se u morima Arktičkog okeana, uključujući i oblasti Severnog morskog puta.

Arktička grupa obuhvata veliki protivpodmornički brod "Viceadmiral Kulakov" koji služi i za komandovanje snagama, veliki desantni brod "Aleksandar Otrakovski", tegljač "Altaj" i tanker "Sergej Osipov".

image