Belorusija pojačava vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom

Beloruski ministar odbrane je pojasnio da su beloruske snage PVO identifikovale ciljeve, koji su doleteli iz Ukrajine, kao bespilotne letelice

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio je da se pojača prisustvo trupa na granici sa Ukrajinom, rekao je šef Ministarstva odbrane Republike Viktor Hrenjin.

"Uzimajući u obzir razvoj situacije u Ukrajini, kao i u Kurskoj oblasti Rusije, glavnokomandujući Oružanih snaga je dao uputstva da se pojača grupisanje trupa na Gomeljskom i Mozirskom taktičkom pravcu kako bi se odgovorilo na bilo kakve moguće provokacije", navodi se u saopštenju Hrenjina objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu beloruskog Ministarstva odbrane.

On je naglasio da beloruska vojska pažljivo prati situaciju i da je spremna da odgovori na sve promene.

Hrenjin je izneo i detalje o narušavanju vazdušnog prostora Belorusije, koji se dogodio juče, o čemu je govorio i Lukašenko.

Ministar je pojasnio da su beloruske snage PVO identifikovale ciljeve, koji su doleteli iz Ukrajine, kao bespilotne letelice.

Prema informacijama koje je ranije izneo predsednik Belorusije, juče u 19.04 časova, na visini od kilometar i po i udaljenosti od 6,5 kilometara, snage PVO su uništile više ciljeva iznad teritorije Belorusije, a tokom noći i jutra se tragalo za ostacima uništenih ciljeva.

Drugi deo letelica oborile su jedinice PVO ruske vojske u blizini Jaroslavlja.

"Ovo smatramo provokacijom protiv Republike Belorusije", naglasio je ministar i dodao da su u pomenuta područja upućene vojne jedinice Snaga za specijalne operacije, kopnene vojske i raketnih snaga, uključujući one opremljene višecevnim sistemima "polonjez" i raketnim kompleksima "iskander".