Rusija

Provokacija Ukrajine: Objavljen lažni video Marije Zaharove, oglasilo se MSP Rusije

Ukrajinske specijalne službe uz pomoć kreatora sa Zapada nastavljaju da aktivno koriste dipfejk i druge tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji za širenje lažnih informacija o situaciji u pograničnim regionima Rusije, navodi se u saopštenju MSP Rusije
Provokacija Ukrajine: Objavljen lažni video Marije Zaharove, oglasilo se MSP Rusijewww.globallookpress.com © Artem Priakhin

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije prijavilo je provokaciju ukrajinskih specijalnih službi koje su koristile dipfejk tehnologije kako bi od obraćanja portparola MSP-a Marije Zaharove napravili lažni video na kojem ona navodno izjavljuje da je Rusija spremna da razmotri prelazak NE Zaporožje pod kontrolu Ukrajine.

"Ukrajinske specijalne službe uz pomoć kreatora sa Zapada nastavljaju da aktivno koriste dipfejk i druge tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji za širenje lažnih informacija o situaciji u pograničnim regionima naše zemlje", navodi se u saopštenju.

"Skrećemo pažnju na još jedan dipfejk: video-snimak zvaničnog predstavnika ruskog ministarstva spoljnih poslova objavljen je na internetu, a Marija Zaharova navodno govori da je 'ruska strana spremna da razmotri prelazak Zaporoške NE pod kontrolu predstavnika Kijeva u zamenu za dobrovoljno povlačenje Oružanih snaga Ukrajine iz Kurske oblasti'", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na svom Telegram kanalu.

Kako naglašavaju, Zaharova nikada nije rekla ništa slično, njene originalne izjave dostupne su na njenom Telegram kanalu i na zvaničnim resursima Ministarstva.

Obraćanje Zaharove predstavlja dipfejk napravljen na osnovu snimka brifinga za novinare koji je Zaharova održala 18. jula.

image