Belorusija prikazala ostatke oborenih dronova: Letelice ukrajinske vojske imale zapadne komponente

Na video snimku objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu Ministarstva odbrane, prikazani su ugljenisani metalni delovi nečega što izgleda kao krilo i deo trupa drona

Ministarstvo odbrane Belorusije objavilo je snimke na kojima se mogu videti ostaci ukrajinskih dronova, koji su oboreni u beloruskom vazdušnom prostoru ranije tokom nedelje.

Na video snimku objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu Ministarstva odbrane, prikazani su ugljenisani metalni delovi nečega što izgleda kao krilo i deo trupa drona razbacani po šumovitom području.

Beloruska vojska nije precizirala koji tipovi bespilotnih letelica su presretnuti.

Prema pisanju beloruskih medija, dronovi su bili opremljeni raznovrsnom elektronikom i opremom proizvedene u zemljama članicama NATO-a, uključujući američku antenu i belgijski sistem za navigaciju.

"Deluje da je oborene dronove Ukrajina proizvodila zajedno sa NATO inženjerima", prenela je beloruska agencija Belta.

Podsećanja radi, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da su 9. avgusta ukrajinski borbeni dronovi oboreni iznad teritorije republike, kao i da su drugi deo letelica oborili pripadnici ruske vojske iznad teritorije Ruske Federacije.

Zbog toga, beloruski predsednik je naredio da se pojača prisustvo trupa na granici sa Ukrajinom, izjavio je šef Ministarstva odbrane Republike Viktor Hrenjin. 

Do sada, ni Kijev ni njegovi zapadni partneri nisu komentarisali pomenuti incident, a Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, je zbog čitave situacije pozvalo na razgovor otpravnicu poslova Ukrajine Olgu Timuš i zahtevalo od Kijeva da preduzme mere za sprečavanje ovakvih incidenata.

Minsk je takođe upozorio da takve aktivnosti Kijeva mogu dovesti do dalje eskalacije.