Ruski ministar odbrane Andrej Belousov: Ovo su četiri uslova za uspeh u sukobu sa Zapadom

Najsavremenije oružje, nove taktičke metode ratovanja uz korišćenje robotskih kompleksa i bespilotnih sistema, napredni sistemi za upravljanje na osnovu veštačke inteligencije i stalno unapređenje obuke vojnih lica – neophodni su preduslovi za pobedu nad Zapadom, poručio je Belousov

Specijalna vojna operacija je oružani sukob između Rusije i kolektivnog Zapada pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država, koji je izazvan željom Vašingtona i njegovih saveznika da očuvaju dominaciju u svetu, rekao je ruski ministar odbrane Andrej Belousov na ceremoniji otvaranja foruma "Armija 2024".

Belousov je naveo da je važno razumeti da je uspeh u takvim sukobima kao što je ovaj sa Zapadom moguće postići samo ukoliko se budu poštovali "osnovni uslovi". A to su, kako je naveo, sledeći: 

"Prvi je da se trupama obezbedi najsavremenije oružje. Pre svega, oružje visoke preciznosti. Drugi je upotreba novih taktičkih metoda ratovanja, uključujući i korišćenje bespilotnih sistema i robotskih kompleksa. Treći uslov je stvaranje efikasnog sistema za upravljanje uz korišćenje napredne tehnološke osnove, uključujući veštačku inteligenciju. I četvrto – stalno unapređenje obuke vojnih lica, uglavnom komandnog osoblja. Samo takav integrisani pristup omogućava prednost nad neprijateljem".

Upravo na osnovu ovih principa je osmišljen ovogodišnji program foruma "Armija 2024", otkrio je ministar. Prema njegovim rečima, glavni program će biti povezan sa iskustvom koji je ruska vojska stekla tokom SVO i novim oblicima ratovanja, a deo programa biće posvećen i rešavanju zadataka sa kojima se danas suočavaju ruska armija i flota. 

Interesantno je da će na izložbi biti predstavljeni i proizvodi koje su napravili "građani, radni kolektivi i mali i srednji biznis" za potrebe ruskih boraca u zoni SVO, a najavljeno je i da će strani gosti foruma moći ne samo da se upoznaju sa najnovijim i najperspektivnijim naoružanjem, već i potpišu obostrano korisne ugovore u cilju jačanja oružanih snaga njihovih država.

Forum će se u narednim danima održati u Moskovskoj oblasti, a na njemu će prisustvovati stručnjaci i delegacije iz desetina zemalja sveta. Osim Rusije, svoje izume u sferi odbrane i vojske predstaviće i Indija, Iran, Kina i Belorusija, a potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin biće jedan od stranih zvaničnika koji će posetiti ovaj forum.