"Gasprom": Nastavlja se isporuka gasa preko Kurske oblasti

Nakon masovnog napada ukrajinskih snaga na Kursku oblast, iz "Gasproma" danas potvrđuju da se isporuka gasa preko ove oblasti u Evropu odvija u dogovorenom obimu

"Gasprom" nastavlja da isporučuje gas preko teritorije Ukrajine putem stanice Sudža u Kurskoj oblasti Rusije, potvrdio je zvanični predstavnik kompanije Sergej Kuprijanov.

Prema njegovim rečima, isporuka gasa se odvija u obimu koji je dogovoren sa ukrajinskom stranom, a danas on iznosi 39,6 miliona kubnih metara, što je nešto malo više od jučerašnje isporuke. 

Standardan obim gasa koji se isporučivao na Zapad preko Sudže od početka godine iznosio je više od 40 miliona kubnih metara svakog dana. Ipak, 7. avgusta, nakon masovnog napada ukrajinskih snaga na Kursku oblast, kada su Ukrajinci pokušali da zauzmu upravo Sudžanski okrug oblasti, ovaj obim je smanjen. Isporuka gasa preko stanice Sudže sada je jedina maršuta za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu u Evropu. 

Prema podacima Evrostata, "Gasprom" je prošle godine preko nje isporučio oko 15 milijardi kubnih metara za godinu dana, što odgovara otprilike 4,5 odsto od ukupne potrošnje ovog energenta koja je za taj period registrovana u EU.