Rusija

Ruska obaveštajna služba otkriva: SAD našle zamenu Zelenskom

Nezadovoljstvo Vladimirom Zelenskim među američkim elitama raste, a Vašington istražuje mogućnosti da ga zameni nekom figurom kojom se može lakše upravljati, ocenili su ruski obaveštajci
Ruska obaveštajna služba otkriva: SAD našle zamenu Zelenskom© Anna Rose Layden/Getty Images

Sjedinjene Države smatraju da je bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov pogodan kandidat da zameni Vladimira Zelenskog, što će omogućiti Zapadu da se bolje pripremi za pregovore sa Rusijom, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Ruske Federacije.

"Novi kandidat za mesto ukrajinskog lidera trebalo bi da odgovara većini zapadnih saveznika. Vašington veruje da će smena Zelenskog omogućiti Zapadu da se 'bolje pripremi' za mogući početak pregovora sa Rusijom", navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, nezadovoljstvo Vladimirom Zelenskim među američkim elitama raste, a Vašington istražuje mogućnosti da ga zameni nekom figurom kojom se može lakše upravljati.

"U demokratskoj i u republikanskoj stranci, sve su glasniji oni koji izražavaju sumnju u ciljano trošenje milijardi dolara vojne pomoći Kijevu. Zelenski preduzima sumanute korake koji prete eskalacijom daleko van granica Ukrajine", dodali su.

Ruski obaveštajci su istakli da je američka administracija već naložila udruženim nevladinim organizacijama da razviju scenario za Avakovljev dolazak na vlast u Ukrajini i da se sada o tom pitanju razgovara sa liderima vodećih ukrajinskih opozicionih partija "Batkivščina" Julijom Timošenko i "Evropske solidarnosti" Petrom Porošenkom, kao i sa nizom uticajnih poslanika Vrhovne rade iz vladajuće partije "Sluga naroda".

Kako su dodali, šef kijevskog režima je prešao na grozničave akcije, jer je uglavnom zabrinut za očuvanje sopstvenih pozicija vlasti, koje su poljuljane od isteka njegovog predsedničkog mandata.

Ranije je Spoljna obaveštajna služba saopštila da se Zapad sprema da "otpiše" Zelenskog.

Kako su naveli, Zelenski je u "potpunosti izgubio nezavisnost".

Prema SVR-u, on je "na kratkom povocu u rukama sponzora vašingtonskog regionalnog komiteta".

image