Ruski obaveštajci: Od početka godine u Rusiji sprečeno 110 terorističkih napada

Privedeno je 1.050 osoba umešanih u terorizam, otkrio je direktor ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov

U Rusiji je od početka ove godine sprečeno 110 terorističkih napada, a privedeno 1.050 osoba umešanih u terorizam, saopštio je direktor ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov.

On je naglasio da je Kijev uz podršku kolektivnog Zapada izvršio teroristički napada u Kurskoj oblasti, a da su na meti civili i civilni objekti.

"Od početka godine sprečeno je 110 terorističkih napada u čijoj pripremi su učestvovali građani koje je regrutovao neprijatelj", kazao je Bortnikov na sastanku Nacionalnog antiterorističkog komiteta o pitanjima povećanja spremnosti konstitutivnih subjekata Rusije za odbijanje terorističkih napada i zadacima sprečavanja terorističkih pretnji u kontekstu SVO.

Kako je ukazao, razotkriveno je 45 međunarodnih terorističkih ćelija, koje su se bavile vrbovanjem građana severnog Kavkaza i migranata iz centralne Azije.

"Kijev uz podršku kolektivnog Zapada izvršio teroristički napada u Kurskoj oblasti, a na meti su civili i civilni objekti", dodao je šef FSB i istakao da su strane specijalne službe pojačale vrbovanje ruskih državljana za terorističke aktivnosti.

Podsetimo, napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta.

U regionu je više puta proglašavana raketna opasnost, nakon čega je uvedena vanredna situacija federalnog nivoa.

Lokalno stanovništvo se evakuiše u druge regione Ruske Federacije.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Valerij Gerasimov izvestio je predsednika Vladimira Putina 7. avgusta da je ruska vojska zaustavila napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u dubinu ruske teritorije.