Od "deteline" do "prometeja" i "groma" : Šta je sve prikazano na forumu "Armija 2024"

Na ovogodišnjem moskovskom sajmu naoružanja i vojne opreme predstavljeno je više od 20.000 proizvoda vojne i druge namene, a posetioci su imali priliku i da vide zaplenjena vozila i drugu vojnu opremu zapadne proizvodnje, dopremljenu iz zone SVO

U kongresno-izložbenom centru "Patriot" u Moskvi održava se vojno-tehnički forum "Armija 2024" koji će trajati od 12. do 14. avgusta.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, na forumu učestvuju zvanične vojne delegacije 83 države, predstavnici više od 120 stranih kompanija, a nacionalne izložbe i pojedinačne štandove preduzeća vojno-odbrambene industrije postavili su Belorusija, Iran, Indija i Kina.

Na ovogodišnjem moskovskom sajmu naoružanja i vojne opreme predstavljeno je više od 20.000 proizvoda vojne i druge namene, a posetioci su imali priliku i da vide zaplenjena vozila i drugu vojnu opremu zapadne proizvodnje, dopremljenu iz zone SVO.

Iako su kao i tokom prošlogodišnjeg foruma predstavljeni brojni tenkovi, borbena vozila pešadije, transporteri, raketni sistemi, helikopteri, borbeni avioni i dobro poznati sistemi PVO koji se već nalaze u operativnoj upotrebi ruske vojske, deluje da su najveću pažnju na "Armiji 2024" privukle robotizovane platforme, bespilotne letelice i sredstva PVO modifikovana za borbu protiv dronova.

Besposadna samohodna haubica i prvo pojavljivanje S-500 u javnosti

Jedna od glavnih novina ovogodišnjeg foruma je prva besposadna samohodna haubica MTS-15 "klever" (detelina u prevodu sa ruskog jezika), u kalibru 122 mm. Zapravo, radi se od čuvenoj sovjetskoj haubici D-30, postavljenoj na robotizovanu platformu guseničara velike mobilnosti.

"Klever" može dejstvovati bez posade unutar vozila, jer se njime daljinski upravlja sa udaljenosti do 500 m čime se čuvaju životi operatera, a poznato je da haubica ima i automatski sistem dopune municije sa četiri granate u borbenom kompletu. Integrisanjem čuvene haubice na robotizovanu platformu, Rusija je ponovo pokazala svoju sposobnost da modernizuje i prilagodi postojeća sredstva u skladu sa zahtevima savremenog ratovanja.

Domet "klevera" je 15,3 km, može se dejstvovati direktnom i indirektnom vatrom, a kratak rok (30 sekundi) za prelazak iz marševskog u borbeni položaj, i obrnuto, omogućava brzo napuštanje vatrenog položaja i izbegavanje protivbaterijske vatre.

Na ovogodišnjem sajmu po prvi put je predstavljen i sistem PVO velikog dometa S-500 "prometej". Većina karakteristika ovog kompleksa i dalje se drži u tajnosti, ali je poznato da se radi o naoružanju sposobnom za obaranje pretnji na dometima do 600 km i visinama do 200 km, koje će prvenstveno služiti za zaštitu ključnih administrativnih, vojnih i industrijskih objekata.

U arsenalu S-500 nalazi se niz različitih raketa, a za sada je poznato da posade kompleksa mogu koristiti i rakete njegovog prethodnika S-400, konkretno 40N6 i 77N6.

Novi "pancir" i sistemi za borbu protiv dronova "rapira 2" i "rapira 3"

Konstruktorski biro iz Tule je na "Armiji 2024" predstavio novu varijantu, sada već čuvenog sistema PVO kratkog dometa "pancir", pod oznakom "pancir-smd".

Nova varijanta sistema opremljena je radarom sa aktivnom faznom antenskom rešetkom (AFAR), sposobnim za otkrivanje bespilotnih letelica sa izrazito malim radarskim odrazom na dometima 5-7 km. Istovremeno, domet za otkrivanje raketa u kalibru 122 mm iznosi oko 10 km.

Uz novi osmatrački, "pancir-smd" zadržava nišanski radar 1RS-2 "šlem", prisutan kod ostalih varijanti ovog sistema PVO, koji se koristi za praćenje i zahvat ciljeva. Takođe, postoji mogućnost da će "šlem" takođe biti zamenjen AFAR radarom.

Glavna razlika u odnosu na dosadašnje varijante ogleda se u uklanjanju topova u kalibru 30 mm i dodavanju 20 lansirnih cevi za dejstvo raketama zemlja-vazduh 19Ja6 malog dometa, namenjenih za presretanje dronova i raketa na dometima 7-10 km. Pored pomenutih raketa, "pancir-smd" zadržava i sedam lansirnih cevi za dejstvo standardnim raketama 57E6 dometa 20 km.

Pored novog "pancira", posetioci su imali priliku i da vide višenamenske antidron sisteme "rapira 2" i "rapira 3", postavljene na oklopne automobile "spartak". Obe verzije sistema opremljene su radarom za osmatračko-nišanskim radarima, ali poseduju različito naoružanje.

Tako "rapira 2" na raspolaganju ima dva mitraljeza PKTM u kalibru 7,62 mm, dok je "rapira 3" naoružana saćastim lanserom raketa u kalibru 80 mm, i verovatno je u pitanju modifikovana verzija raketa S-8.

Segment bespilotnih letelica

Kada su u pitanju besposadni vazduhoplovi, u centru pažnje ovogodišnje "Armije" našla se izviđačko-borbena bespilotna letelica "grom". Ova platforma može se koristiti za čitav spektar zadataka – od radio-elektronskog izviđanja do otkrivanja i uništavanja ciljeva, uključujući i sisteme PVO u dubini neprijateljske teritorije.

Zbog toga, "grom" može nositi do 2.000 kg tereta, uključujući laserski, satelitski i televizijski vođene rakete, avio-bombe i nevođene avio-bombe težine 100, 200 i 500 kg. Oružje se montira na podvesne tačke ispod krila i unutar trupa letelice.

Pored "groma", po prvi put je predstavljena i letelica S-76. U pitanju je besposadni vazduhoplov namenjen za transport, sa mogućnošću vertikalnog poletanja i sletanja. Nosivost S-76 je 300 kg i pod takvim opterećenjem može preći udaljenost od 500 km.

Glavna prednost takvog sistema jeste sposobnost poletanja i sletanja na gotovo bilo koji položaj, čime se otklanja potreba za unapred pripremljenom pistom i širi mogućnost njegove upotrebe.

Naravno, pored ovih manje poznatih letelica, na "Armiji 2024" ponovo su predstavljene i različite varijante lutajuće municije, tj. dronova iz porodice "lanset", kao i njegova izvozna verzija.

Višenamenske robotizovane platforme

Na moskovskom sajmu naoružanja i vojne opreme prikazano je nekoliko daljinski upravljanih besposadnih zemaljskih vozila, koji se mogu koristiti u različite svrhe.

Jedan od njih je "karakal", koji po svom izgledu podseća na malogabaritni tenk i njime se može upravljati sa oko 1,5 km udaljenosti. Iako je na sajmu prikazana verzija opremljena isključivo kamerom za vožnju, prema dostupnim podacima na "karakala" je moguće montirati različitu opremu, uključujući i naoružanje.

Drugo višenamensko robotizovano koje je predstavljeno je "depeša" i u pitanju je točkaška platforma, primarno namenjena za izvlačenje i transport ranjenika, municije i drugog tereta, mada se kao i "karakal" može opremiti različitim sredstvima i oružjem. Sličan "depeši" je i "šeršenj" naoružan mitraljezom u kalibru 7,62 mm.

Pored pomenutih, predstavljen je i NRTK "kurir" koji se ističe po modularnom dizajnu i takođe se može koristiti za pružanje vatrene podrške, logističke i operacije snabdevanja, kao i za elektronsko ratovanje.

Pored osnovne, prikazana je i naoružana verzija "kurira" opremljena automatskim bacačem granata AGS-17 i protivtenkovskim minama TM-62.

Uz navedene, posetioci su mogli da vide i "bogomolju", koja može biti naoružana mitraljezom PKT u kalibru 7,62 mm ili NSVT u kalibru 12,7 mm, kao i ručnim raketnim bacačem RPG-30 "krjuk", namenjenim za uništavanje oklopnih vozila i utvrđenih položaja.

Oklopna vozila 

Kao i tokom prošlogodišnjeg foruma, na "Armiji 2024" predstavljen je oklopni transporter BTR-22 koji bi u skorijoj budućnosti trebalo da zameni BTR-82, koji se nalazi u operativnoj upotrebi ruske vojske.

Ovo vozilo je po svom spoljašnjem izgledu u velikoj meri slično još jednom oklopnjaku predstavljenom na forumu – K-17 "bumerang", a interesantno je da je BTR-22 ove godine prikazan sa rešetkastim oklopom i tzv. kavezima za zaštitu od napada odozgo i sistemom za elektronsko ratovanje LGŠ-689.

BTR-22 ima povećan nivo zaštite u odnosu na svog prethodnika, tako da prednji oklop može zaustaviti čuveni pancirni zapaljivi metak B-32 u kalibru 12,7h108 mm, a kada su u pitanju bočne i zadnja strana, i dalje ne postoje pouzdane informacije o eventualnom povećanju stepena protekcije.

Što se tiče zaštite od minsko-eksplozivnih sredstava, unapređeni transporter može izdržati detonaciju ekvivalentne jačine eksplozije šest kilograma TNT. Takođe, suprotno pređašnjim informacijama, motor ovog vozila se nalazi u prednjem delu, a ne u zadnjem kako je to do sada bio slučaj. Ovakvo rešenje izabrano je zbog toga što je prednji oklop vozila najdeblji, ali i da bi posada imala veće šanse da preživi u slučaju pogotka.

Ruski konstruktori predstavili su i novu verziju lakog tenka/lovca tenkova "sprut-sdm1", koji je nastao daljim razvojem 2S25 "sprut-sd", koja se trenutno nalazi u fazi testiranja i uskoro bi trebalo da bude uveden u operativnu upotrebu ruske vojske.

Neka od poboljšanja na novom "sprutu" su novi sistem upravljanja vatrom, jači motor, unapređeni sistem upravljanja vozilom i nove nišansko-osmatračke sprave.

Možda i najveće iznenađenje u domenu oklopnih vozila na "Armiji 2024" predstavlja nova višenamenska amfibijska gusenična platforma MGT-LB, bazirana na čuvenom sovjetskom MT-LB. U pitanju je vozilo koje se može koristiti za transport trupa, municije i drugog tereta, vuču artiljerijskih sredstava i biti opremljeno različitim sistemima naoružanja i specijalizovanom opremom.

Glavna prednost u odnosu na starijeg MT-LB, jeste jači oklop, pa je nivo balističke zaštite povećan na nivo 3 po standardu STANAG 4569, dok je protivminska zaštita ekvivalentna nivou 1 po pomenutom standardu.