Putin sa Abasom: Rusija prati situaciju u Palestini, potrebno stvaranje palestinske države (VIDEO)

Uprkos vođenju Specijalne operacije, ono što se dešava na Bliskom istoku, u Palestini, ne prolazi nezapaženo sa naše strane, istakao je ruski predsednik

Rusija prati situaciju u Palestini, uprkos situaciji u vezi sa potrebom izvođenja Specijalne vojne operacije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom.

"Svi su dobro svesni da Rusija danas, nažalost, mora da brani svoje interese, da brani svoj narod sa oružjem u ruci, ali ono što se dešava na Bliskom istoku, u Palestini, ne prolazi nezapaženo sa naše strane", kazao je Putin na početku razgovora.

Putin je istakao da Ruska Federacija ima dugogodišnje i duboke veze sa arapskim svetom uopšte i Palestinom posebno, što Moskva veoma ceni.

"Veoma mi je drago što imam priliku da se sretnem sa vama danas ovde u Moskvi i razgovaramo o celom kompleksu naših odnosa, o trenutnoj situaciji, kao i o bliskoj budućnosti", rekao je ruski predsednik.

On je istakao da se Rusija uvek zalagala za mirno rešenje palestinsko-izraelskog sukoba.

"Vi i ja imamo zajednički stav, a to je da koreni ovog problema sežu daleko u prošlost i da su povezani sa ignorisanjem odluka koje su ranije donete na nivou međunarodnih organizacija, pre svega na nivou UN, o formiranju i stvaranju nezavisnu palestinsku državu", naglasio je.

Putin je istakao da je stav Ruske Federacije po tom pitanju "nepromenjen" i da je davno formulisan i da nema nikakvu oportunističku prirodu.

"Smatramo da je za obezbeđivanje dugoročnog, pouzdanog, stabilnog mira u regionu neophodno sprovesti sve odluke UN i, pre svega, stvoriti punopravnu palestinsku državu", istakao je ruski predsednik. 

Sastanak se održava u Putinovoj rezidenciji u Novo-Ogarevu.

Osim pitanja razvoja bilateralne saradnje, na dnevnom redu biće i situacija u regionu Bliskog istoka.

"Strane planiraju da razmene mišljenja o situaciji na Bliskom istoku u svetlu trenutnog pogoršanja palestinsko-izraelskog sukoba i humanitarne katastrofe bez presedana u Pojasu Gaze", saopštio je ranije Kremlj.

Abas je u intervjuu za RIA Novosti rekao da ide u Rusiju radi razmene mišljenja o najnovijim međunarodnim događajima, koordinacije stavova i jačanja bilateralnih odnosa.

On je napomenuo da planira da razgovara o mirovnom procesu za palestinsko rešenje.

U pregovorima učestvuju i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, ministar rada Anton Kotjakov, načelnik Glavne uprave Generalštaba Igor Kostjukov i ruski predstavnik u Palestinskoj nacionalnoj vlasti Goča Buačidze.

Sa palestinske strane sastanku prisustvuju ministar civilnih poslova Husein El Šeik, šef Opšte obaveštajne službe Majed Feredž, palestinski ambasador u Ruskoj Federaciji Abdelhafiz Nofal i savetnik palestinskog predsednika za diplomatska pitanja Majdi Kald.