Rusija

Moskva: Kijev ima "prljavu bombu"

Zabeleženi su slučajevi upotrebe brojnih hemijskih jedinjenja koja pripadaju klasi toksičnih supstanci koje su Nemci koristili u gasnim komorama, rekao je načelnik trupa radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov
Moskva: Kijev ima "prljavu bombu"© Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Ukrajina je, sa velikim stepenom verovatnoće, već napravila "prljavu bombu", a kijevski režim je koristio otrovne supstance koje su slične onima koje su nacisti koristili u gasnim komorama tokom Drugog svetskog rata, otkrio je načelnik trupa radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov. 

"Oružane snage Ukrajine koristile su toksične supstance koje se sintetišu samo u Sjedinjenim Državama, jer nijedna druga industrija nije dizajnirana za to. Zabeleženi su slučajevi upotrebe brojnih hemijskih jedinjenja koja pripadaju klasi toksičnih supstanci koje su Nemci koristili u gasnim komorama", naveo je Kirilov za TV "Zvezda".

Kirilov je dodao da je Specijalna operacija dovela do toga da neke od američkih bioloških laboratorija u Ukrajini pokušavaju da prenesu svoju delatnost na zemlje bivšeg SSSR-a i Afriku.

Istovremeno, prema njegovim rečima, neke laboratorije u zemlji nastavile su sa radom krajem prošle i početkom ove godine. 

U junu je Kirilov izvestio da zapadne zemlje nastavljaju da uvoze radiohemikalije u Ukrajinu radi odlaganja, koje bi mogle da se iskoriste za pravljenje takozvane prljave bombe.

Kako je istakao, prema dobijenim podacima, glavni pravci snabdevanja idu preko Poljske i Rumunije, dok organizaciona, logistička i finansijska pitanja lično nadgleda šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak.

Direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin još je prošle godine izvestio da su se pojavile informacije koje ukazuju da Kijev može da nastavi da radi na stvaranju "prljave nuklearne bombe" – municije punjene eksplozivom i radioaktivnim supstancama, čija eksplozija dovodi do zagađivanja ogromne teritorije radijacijom.

"Samo takve namere kijevskog režima, sateranog u ćošak neuspesima na frontu, mogu da objasne podatke koje je dobila Ruska spoljna obaveštajna služba o odluci Državnog inspektorata za nuklearnu regulaciju Ukrajine da pošalje na preradu seriju ozračenog goriva iz nuklearne elektrane 'Rovno', koja sadrži veliku količinu radioaktivnih materijala", naveo je tada Nariškin.

image