Vanredna situacija uvedena u čitavoj Belgorodskoj oblasti

Odluka je doneta zbog svakodnevnih napada Oružanih snaga Ukrajine i velikog broja žrtava

U Belgorodskoj oblasti proglašena je vanredna situacija na teritoriji čitave oblasti, objavio je na mrežama lider regiona Vjačeslav Gladkov.

"Situacija u našoj Belgorodskoj oblasti je i dalje izuzetno teška i napeta. Svakodnevni napadi Oružanih snaga Ukrajine, razrušene kuće, ranjenici, poginuli civili... Zbog toga donosimo odluku da se od danas na teritoriji cele Belgorodske oblasti uvede vanredna situacija na regionalnom nivou u cilju dodatne zaštite stanovništva i pružanja dodatne podrške žrtvama", napisao je Gladkov na Telegramu.

Kako je naveo, oblast će, takođe, poslati zahtev o uvođenju vanredne situacije na federalnom nivou, koji će biti upućen vladinoj komisiji.   

Oružane snage Ukrajine gotovo svakodnevno više meseci unazad napadaju ruske pogranične oblasti. Na meti su civilni i infrastrukturni objekti. Jedna od najnapadanijih ruskih oblasti do sada je Belgorodska oblast. 

Ipak, od početka meseca u centru pažnje bila je susedna Kurska oblast, u koju su prodrle ukrajinske jedinice i zauzele poneka naselja. Njihov prodor je zaustavljen, iako pokušaji upada dublje u rusku teritoriju i dalje postoje.