Rusija

Zaharova: Hvala antifašistima što su sprečili Nemačku da oda počast SS oficirima

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije reagovala je na poništavanje odluke nemačkog Ministarstva odbrane o uključivanju bivših nacista u spisak poštovanih vojnih lica
Zaharova: Hvala antifašistima što su sprečili Nemačku da oda počast SS oficirimaGetty © Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na poništavanje odluke nemačkog Ministarstva odbrane o uključivanju bivših nacista u spisak poštovanih vojnih lica, zahvalivši se svim antifašistima koji nisu ostali po strani.

"Nakon kritika, nemačko Ministarstvo odbrane poništilo je uvrštavanje bivših nacista na listu poštovanih vojnih lica. Zahvaljujem se svim antifašistima koji nisu stajali po strani i otvoreno govorili sa principijelnom ocenom", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ranije su brojni nemački mediji objavili izvode iz interne pošte general-potpukovnika Kaja Roršnajdera, prema kojima nemačko Ministarstvo odbrane namerava da proširi "uredbu o tradicijama" sastavljenu 2018. godine, kojom se reguliše "kultura sećanja" u nemačkim trupama.

Predstavnik nemačkog Ministarstva odbrane Arne Kolac potvrdio je da dekretom prvi put nameravaju da počnu da poštuju, uporedo sa učesnicima otpora nacističkom režimu, uspomenu na neke pripadnike Vermahta, koji su posle pada Trećeg rajha učestvovali u izgradnji nove nemačke vojske i otvoreno se udaljili od svoje prošlosti.

image