Rusija

MSP Rusije: Napadima na Kursku oblast Kijev nije postigao svoj cilj

U Kurskoj oblasti poginulo je 12 civila, uključujući ekipu hitne pomoći i trudnicu, a granatiran je i manastir za vreme liturgije, kaže Marija Zaharova
MSP Rusije: Napadima na Kursku oblast Kijev nije postigao svoj ciljwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Usled loše situacije u Donbasu za Oružane snage Ukrajine ukrajinske vlasti odlučile su se za teroristički napad na pograničnu Kursku oblast Ruske Federacije kako bi poboljšale svoje pozicije tokom budućih pregovora, ocenjuje portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. 

Ona je danas podsetila da je to 8. avgusta javno priznao i savetnik kancelarije Zelenskog Mihail Podoljak.

"Prema podacima regionalne administracije, usled granatiranja od strane ukrajinskih oružanih snaga, poginulo je 12 civila, uključujući ekipu Hitne pomoći i trudnicu. Povređeno je više od 120 osoba, među kojima i desetoro dece. Ukrajinski militanti su ujutru 6. avgusta takođe pucali iz tenka na jedan od manastira i to za vreme liturgije", istakla je portparolka.

Ipak, sve to, kako je naglasila, nije pomoglo Kijevu da postigne svoj cilj i odvuče pažnju ruske armije od Donbasa. 

Osim toga, Zaharova je podsetila da su Ukrajinci 11. avgusta izveli napad na Zaporošku nuklearku za šta je Kijev, kako kaže, dobio odobrenje sa Zapada, baš kao i za napade na ruske pogranične oblasti. Na sreću, ruska strana uspela je da uguši požar koji je izbio kao posledica napada po jednom od sistema za hlađenje i tako spreči moguću katastrofu.

"Ovaj akt nuklearnog terorizma još jednom je pokazao koliku opasnost za čitav svet predstavlja režim Zelenskog, koji Zapad podstiče na nove zločinačke avanture, kontinuirano snabdevanje Kijeva smrtonosnim oružjem i redovno obezbeđivanje finansijske podrške za njega", zaključila je portparolka ruskog MSP-a.

image