Vlada Rusije produžila zabranu izvoza benzina do kraja godine

Zabrana je važila od 1. marta do 31. avgusta, ali je ukinuta od kraja maja do jula zbog zasićenja domaćeg tržišta motornim gorivom i sprečavanja smanjenja obima prerade

Vlada Rusije produžila je zabranu izvoza benzina do 31. decembra 2024. godine.

Odluka je doneta zbog održavanja stabilne situacije na tržištu goriva u periodu trajne sezonske tražnje i planiranog održavanja rafinerija, saopšteno je iz kabineta.

Zabrana neće obuhvatati isporuke u okviru međunarodnih međuvladinih sporazuma, uključujući one sa članicama Evroazijske ekonomske unije (EAEU), kao ni gorivo koje građani isporučuju za ličnu upotrebu i za pružanje međunarodne humanitarne pomoći.

Ova zabrana važila je od 1. marta do 31. avgusta, ali je ukinuta od kraja maja do jula zbog zasićenja domaćeg tržišta motornim gorivom i sprečavanja smanjenja obima prerade. Što se tiče dizel goriva, takva mera nije preduzeta, a nije ni planirana.

Prema podacima Ministarstva energetike od 9. avgusta, ruske rezerve benzina trenutno iznose 2,03 miliona tona. Sada su njene isporuke na domaćem tržištu za 5 odsto veće od prošlogodišnjeg nivoa.