Rusija

Poljanski: Upotreba američkog oružja u Kurskoj oblasti je akt eskalacije

Predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacija je rekao da UN nisu kontaktirale Rusiju povodom ukrajinskih napada
Poljanski: Upotreba američkog oružja u Kurskoj oblasti je akt eskalacijeGetty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Upotreba američkog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u napadu na Kursku oblast je akt eskalacije i imaće posledice, izjavio zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski, prenosi "RIA Novosti".

"Upotreba američkog oružja u Kurskoj oblasti, Ukrajini ili bilo gde drugde za nas je akt eskalacije, to će imati ozbiljne posledice", rekao je ruski diplomata novinarima.

Poljanski je dodao da UN nisu kontaktirale Rusiju povodom ukrajinskih napada na Kursku oblast. 

"UN uvek reaguje sporo u odnosu na Moskvu, dok su veoma ažurni kad je u pitanju Zapad", istakao je  Poljanski.

On je istakao da je napad na Kursku oblast akcija "terorističkih diverzantskih grupa", da linija fronta ne postoji, već se ukrajinski militanti kreću po šumama, upadaju u naselja i terorišu stanovništvo.

Stalna misija Rusije je saopštila da Rusija u ovoj fazi ne planira da sazove sastanak Saveta bezbednosti UN o napadu ukrajinskih snaga na Kursku oblast.

Prethodno je predstavnik Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani izjavila da UN žele da dobiju dozvolu da pristupe Kurskoj oblasti i izvrše procenu da li su i koliko prekršena ljudska prava od strane Oružanih snaga Ukrajine. 

Podsetimo, 6. avgusta ukrajinske jedinice prodrle su u pograničnu Kursku oblast sa ciljem da zauzmu ovu teritoriju. Njihov prodor je bio zaustavljen, iako Ukrajinci još uvek pokušavaju da prodru dublje u rusku teritoriju.

image