SAD dale zeleno svetlo Ukrajini za napade u dubini ruske teritorije

Raniji strahovi Pentagona od mogućnosti da Rusija upotrebi taktičko nuklearno oružje, ili udari na teritoriju neke od zemalja NATO-a su nestale. Zato urkajinske trupe, uz prećutno odobrenje Amerike, odlučnije i agresivnije izvode udare po ruskoj teritoriji

Sjedinjene Američke Države više ne zahtevaju od Oružanih snage Ukrajine da ne napadaju teritoriju u dubini Rusije, jer se sada manje plaše da bi Moskva zbog toga mogla da eskalira sukob, navodi britanski list "Tajms", pozivajući se na izvor u Pentagonu.

Prema izvoru, ranija politika SAD bila da se u Ukrajinu šalje američko oružje, ali pod uslovom da se ono ne koristi za napade na teritoriju same Rusije, a izbor isporučene opreme bi bio ograničen kako se ne bi izazvalo otvoreni sukob Ruske Federacije i NATO-a. Promenu politike izvor objašnjava činjenicom da je "strah od eskalacije" postao manji u poređenju sa početkom specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini. Kako objašnjava "Tajms", ranije se Pentagon više plašio mogućnosti da Rusija upotrebi taktičko nuklearno oružje ili udari na teritoriju neke od zemalja NATO-a.

"Ne nalažemo Kijevu da ne udaraju na Ruse. Ne možemo im reći šta da rade. Na njima je kako će koristiti svoje oružje. Međutim, kada koriste oružje koje smo im mi isporučili, insistiramo na tome da budu ispoštovani međunarodni zakoni rata i da se pridržava Ženevskih konvencija", dodao je neimenovani zvaničnik Pentagona.

Kako tvrdi izvor, to ograničenje znači i da ciljevi ukrajinske vojske ne smeju da budu ruski civili, a Vašington se protivi i likvidaciji konkretnih pojedinaca. "Koliko znamo, Ukrajina sledi ova uputstva", dodao  je.

"Tajms" napominje da, uz prećutno odobrenje Pentagona, ukrajinske trupe odlučnije i agresivnije izvode udare po ruskoj teritoriji koristeći dronove Tu-141.

Promena pozicije Vašingtona znači da bi Kijev mogao da dobije oružje većeg dometa koje je dugo pokušavao da izdejstvuje od SAD, uključujući balističke rakete ATACMS dometa do 310 km i bespilotne letelice MK-1C "grej igl", prenosi TASS.

"Bajdenova administracija se previše suzdržava zbog potencijalne eskalacije, što je uglavnom iluzija", rekao je za publikaciju bivši podsekretar odbrane za politiku Erik Edelman. "Najbolja opcija za sve zainteresovane strane je da Ukrajina pobedi što pre. Zato ima smisla dati im ATACMS, 'grej igl' i pripremiti seriju tenkova", prenosi izvor.

Prema podacima Ministarstva odbrane, Kijev je u ponedeljak pokušao da napadne vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti koristeći bespilotnu letelicu sovjetske proizvodnje "Striž".

Prema rečima šefa moskovske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantina Gavrilova, članice NATO-a i specijalisti iz SAD modernizovali su sovjetske bespilotne letelice "Striž" i pomogli u organizaciji napada u Kijevu.