Rusija

Ruska "koalicija" dobija novi projektil velike preciznosti: Vođena granata prolazi ispitivanja

Najnovija verzija samohodne haubice ruske proizvodnje će pored "krasnopolja", dobiti još jedan vođeni projektil u skorijoj budućnosti
Ruska "koalicija" dobija novi projektil velike preciznosti: Vođena granata prolazi ispitivanjaGetty © Mikhail Voskresenskiy - Host Photo Agency

Samohodna haubica "koalicija-sv" će u skorijoj budućnosti dobiti novi vođeni projektil sa povećanom preciznosti, prenose RIA Novosti.

Kako se navodi, u toku je ispitivanje vođene artiljerijske granate, što je za rusku agenciju potvrdio predstavnik kompanije "Visokoprecizni kompleksi", podružnice "Rosteha".

"Proizvodi se testiraju", rekao je on, odgovarajući na pitanje o razvoju i testiranju nove vođene municije za "koaliciju".

Podsećanja radi, 2S35 "koalicija-sv" je samohodna haubica u kalibru 152 mm. Prvi prototip, tačnije tehnološki demonstrator "koalicije", naoružan sa dva topa, konstruisan je 2006. godine, međutim ubrzo se odustalo od ovog koncepta.

Osnovna namena ove samohodne haubice je pružanje vatrene podrške i dejstvo po oklopnim vozilima, sredstvima artiljerije, živoj sili, komandnim i kontrolnim centrima, opremi, objektima, sistemima PVO i položajima neprijatelja.

Po svom spoljašnjem izgledu, "koalicija-SV" u velikoj meri podseća na svog prethodnika samohodnu haubicu 2S19 "msta-S", koju bi nakon određenog vremena trebalo u potpunosti da zameni. 

Takođe, poznato je da se u zoni SVO uspešno koristi vođena artiljerijska municija "krasnopolj", koji je razvio jedan od konstruktorskih biroa "Visokopreciznih kompleksa". Preciznost se obezbeđuje uz pomoć laserskog zraka kojim se osvetljava cilj, dok krilca na granati služe za korekciju putanje prilikom približavanja cilju.

"Krasnopolj" je univerzalan projektil i može ga koristiti bilo koje artiljerijsko oruđe kalibra 152 mm, poput haubice D-20, "akacije", "msta-b", "msta-s", "malve" i "koalicije".

image