Rusija

U Belgorodskoj oblasti uvedena vanredna situacija na federalnom nivou

Vlasti već pružaju pomoć svim pogođenim stanovnicima, ali posledice napada Oružanih snaga Ukrajine su toliko velike da lokalne vlasti ne mogu same da se izbore sa posledicama, rekao je ruski ministar za vanredne situacije
U Belgorodskoj oblasti uvedena vanredna situacija na federalnom nivouGetty © Emil Leegunov/Anadolu

U Belgorodskoj oblasti uveden je režim vanredne situacije na federalnom nivou, potvrdili su danas iz Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

"U skladu sa informacijama, predlažem da se situacija koja je nastala u Belgorodskoj oblasti klasifikuje kao vanredna na federalnom nivou", rekao je šef Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov.

On je istakao da se već radi na pružanju sveobuhvatne pomoći pogođenom stanovništvu, ali da, budući da su razmere onoga što se dešava velike, regionalne vlasti ne mogu same da se izbore sa posledicama.

Juče je, podsetimo, u Belgorodskoj oblasti uvedena vanredna situacija na regionalnom nivou zbog napada Oružanih snaga Ukrajine i velikog broja žrtava. Šef regiona izjavio je da će podneti zahtev vladinoj komisiji da se vanredna situacija proširi na federalni nivo. 

Belgorodska oblast je inače jedan od najčešće napadanih ruskih regiona od početka SVO, budući da se nalazi tik uz granicu sa Ukrajinom. Napadi na civilne objekte i infrastrukturu dešavaju se gotovo svaki dan. Veliki broj stanovnika već je evakuisan, a u oblasti je na snazi i režim antiterorističke operacije. 

image