Uništen "čelendžer 2" u Kurskoj oblasti?

Ministarstvo odbrane Velike Britanije odbilo je da komentariše i nije saopštilo detalje o potencijalnoj upotrebi ovih tenkova, a isto su postupile i Oružane snage Ukrajine

Ukrajinska vojska je možda upotrebila tenkove "čelendžer 2" u napadu na Kursku oblast, prenosi "Skaj njuz". Ukoliko se ovo ispostavi kao tačno, to će značiti da su ukrajinske snage prvi put upotrebile ova vozila na teritoriji Ruske Federacije.

Kako se navodi, Ministarstvo odbrane Velike Britanije odbilo je da komentariše i nije saopštilo detalje o potencijalnoj upotrebi ovih tenkova, a isto su postupile i Oružane snage Ukrajine.

Međutim, treba naglasiti da je London dozvolio Kijevu da koristi britansko naoružanje na ruskoj teritoriji, kao i da su iz ove dozvole izuzete jedino krstareće rakete "storm šedou".

"Skaj njuz" piše i da im je neimenovani izvor potvrdio da je ukrajinska vojska koristila "čelendžere" u okviru upada u Kursku oblast koji je pokrenut 6. avgusta, ali nisu izneli više detalja o tome na koji način i kada tačno su ovi tenkovi uključeni u borbe na teritoriji Rusije.

Takođe, nije otkrivena ni količina britanskih tenkova koja se koristi. U međuvremenu na ruskim Telegram kanalima i kanalu Ministarstva odbrane RF pojavio se snimak koji prikazuje navodno uništavanje jednog od britanskih tenkova, iako za sada, zbog lošeg kvaliteta snimka, nije moguće potvrditi da li se zaista radi o "čelendžeru 2".

Pored pisanja britanskih medija, dozvole koju je Kijev dobio od Londona, postoji još jedan faktor koji ukazuje na to da se zaista radi o britanskom tenku.

Naime, jedna od ukrajinskih jedinica koja učestvuje u borbama u Kurskoj oblasti je 82. vazdušno-jurišna brigada, jedina jedinica ukrajinske vojske koja u upotrebi ima britanske tenkove i koja je izgubila prvi "čelendžer" u okolini Robotina u septembru 2023. godine.

Sa druge strane, pojavile su se i tvrdnje da je zapravo u pitanju "leopard 1a5", međutim prema dostupnim informacijama, nijedna jedinica ukrajinske vojske angažovana u Kurskoj oblasti ne koristi pomenute tenkove nemačke proizvodnje.