Medvedev reaguje na rušenje spomenika Puškinu i Suvorovu: Kome ćete dizati spomenike?

Bivši predsednik Rusije se pita hoće li to biti poljsko-litvanski heroji

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev se, komentarišući rušenje spomenika Aleksandru Puškinu i komandantu Aleksandru Suvorovu u Ukrajini, zapitao kome će novi spomenici biti podignuti i citirao roman "Bela garda" Mihaila Bulgakova.

"U Malorusiji su srušeni spomenici Puškinu i Suvorovu. Kome će da podignu nove? Verovatno, raznim hetmanima (titula najvišeg vojnog komandanta u Poljsko-litvanskoj uniji). Ne mogu da dodam ništa što njima već nije rekao kijevljanin Mihail Bulgakov u svom romanu 'Bela garda'", napisao je Medvedev na svom Telegramu.

"Ja bih tog vašeg  hetmana - vikao je stariji Turbin, - prvog obesio zbog uređenja ove lepe Ukrajine! Živela Ukrajina od Kijeva do Berlina! Šest meseci rugao se ruskim oficirima, rugao se svima nama. Ko je zabranio formiranje ruske vojske? Hetman. Ko je terorisao rusko stanovništvo ovim podlim jezikom koji i ne postoji? Hetman", citirao je Medvedev je delo ruskog klasika.

Spomenici Suvorovu i Puškinu demontirani su u gradu Tulčin u Ukrajini. Fotografiju demontaže na društvenoj mreži objavila je poslanica Vrhovne rade Larisa Belozir. Prethodno su ovi spomenici oskrnavljeni.

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku istoriju, kao i preimenovanje ulica, počelo je u Ukrajini 2015. godine, kada je donet zakon o dekomunizaciji. Ukrajinske vlasti su u poslednje vreme počele da se bore ne samo sa sovjetskom istorijom, već sa svime što je povezano sa Rusijom. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da ukrajinske vlasti već dugi niz godina vode politiku agresivne derusifikacije i prisilne asimilacije.