Rusija

Zašto Rusiji nije stalo do Trampa?

Vodeći ruski politikolog Ivan Timofejev napisao je autorski tekst u kojem pojašnjava odnos bivšeg američkog predsednika s Moskvom
Zašto Rusiji nije stalo do Trampa?© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Izjave Donalda Trampa da će, ako se vrati u Belu kuću, poboljšati odnose s Rusijom i rešiti ukrajinsku krizu trebalo bi posmatrati kao retoriku i populizam, a ne kao Trampovu stvarnu političku agendu, upozorava vodeći ruski politikolog Ivan Timofejev za RT internešenel.

Kao razloge zašto Tramp to neće moći da uradi navodi primer njegovog prvog mandata, kada je davao iste izjave, ali nije uspeo da poboljša odnose s Moskvom.

"S jedne strane je bio ozbiljno hendikepiran izbornim skandalom nazvanim 'Rusijagejt', a sa druge strane odnosi SAD i Rusije su već bili u kolotečini i postajali su sve gori i gori", kaže Timofejev.

Dodaje i da je situacija bila mnogo povoljnija tokom Trampovog prvog mandata, pogotovo što nije bilo vojnih akcija u razmerama u kojima je sada.

"Tramp je čak povećao sankcije Rusiji. Dok je bio dovoljno umeren u primeni Zakona o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije, bio je uporan u sankcionisanju Severnog toka 2, videći to kao način da istisne Moskvu sa zapadnoevropskog tržišta gasa i otvori ga za američki", piše Timofejev.

Napominje da su danas problemi mnogo veći jer su u toku vojne operacije, te da je zato potpuno nejasno kako će Tramp da poboljša odnose.

"Naravno, republikanac je zagovornik transakcionih veza, ali pre svega brine o interesima SAD. Trampa nije mnogo briga za Evropu, ili za druge zemlje. Vidimo da njegov prvi mandat nije imao nikakvog uticaja na NATO ili na odnose Amerike sa zapadnim saveznicima", podseća politikolog.

Smatra da je malo verovatno da će se nešto promeniti, jer se ne radi samo o ukrajinskoj krizi.

"Setimo se spiska ruskih zahteva postavljenih krajem 2021. i reakcije Zapada na njih. Malo je verovatno da će Tramp moći da okrene situaciju ka kompromisu", ocenjuje on.

Ističe da je Tramp antikineski političar i da će njegovo predsednikovanje pre svega biti briga za Peking.

"Rusiju nije briga da li će Tramp ili Harisova postati predsednik SAD, jer se struktura odnosa sa Vašingtonom neće suštinski promeniti", zaključuje Timofejev.

image