Zaharova o reportaži RAI o Kurskoj oblasti: Za ono što je crno, objavili da je belo

Kako piše Rojters, reportaža, koja je prikazana u sredu, snimljena je u pratnji ukrajinske vojske u gradu Sudži u prvim danima ukrajinskog napada na oblast

Činjenice koje su novinari italijanske državne televizijske i radio kompanije RAI pokazali u svojoj reportaži o situaciji u Kurskoj oblasti su skroz izokrenute, ocenila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za televiziju "Rusija 24". 

Ona je tako prokomentarisala to što su novinari RAI nedavno ilegalno ušli u ovu oblast i snimili reportažu, koja je, kako Rojters prenosi, prikazana u sredu. Rojters dalje navodi da je reportaža snimljena "u pratnji ukrajinske vojske" u gradu Sudži u prvim danima ukrajinskog napada na oblast, koji je počeo 6. avgusta. Rusija je zbog toga nedavno pozvala na razgovor italijanskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova i izrazila odlučan protest.

"Svi su videli i stručnjaci su pročitali te navodne reportaže, koje su oni pravili neposredno o Kursku, gde je bukvalno sve izokrenuto, a činjenice izokrenute naglavačke. To jest, ono što je crno rekli su da je belo, a ono što je belo - da je crno", rekla je danas Zaharova.

Iz Ministarstva su prethodno dodali da su "italijanski dopisnici iskoristili to što se nalaze na teritoriji naše zemlje (Rusija) kako bi opravdali propagandističku podršku zločinima kijevskog režima". 

Moskva je prodor u Kursku oblast ocenila kao teroristički napad. Brojni ruski zvaničnici zapretili su osvetom, a predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je sada glavni cilj da se protivničke snage proteraju sa ruske teritorije.