Rusija

MSP Rusije: Zabrana Ukrajinske pravoslavne crkve je varvarska odluka, ne mogu da unište pravoslavlje

Iz MSP-a Rusije dodaju da je neprihvatljivo to što institucije za zaštitu ljudskih prava ne reaguju i da Moskva stoga poziva Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava i njegovog šefa Folkera Turka da preuzmu neophodne akcije
MSP Rusije: Zabrana Ukrajinske pravoslavne crkve je varvarska odluka, ne mogu da unište pravoslavljewww.globallookpress.com © Roman Denisov

Kijevski režim neće moći da uništi kanonsko pravoslavlje, a predlog zakona o zabrani UPC koji se razmatra u Ukrajini je varvarski, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako prenose RIA Novosti, nacrt ovog zakona biće ponovo razmatran sledeće nedelje. Ukoliko tada bude usvojen, zakon stupiti na snagu.

Kako su ranije rekli iz Odbora za humanitarnu i informacionu politiku Vrhovne rade Ukrajine, cilj zakona je da se stavi tačka na "postojanje Ruske pravoslavne crkve i njenih ogranaka u Ukrajini". 

Iz MSP-a Rusije dodaju da je neprihvatljivo to što institucije za zaštitu ljudskih prava ne reaguju i da Moskva stoga poziva Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava i njegovog šefa Folkera Turka da se "pozabave stvarnim problemima u kontekstu progona parohijana i sveštenstva UPC umesto da stalno pokušavaju da sebi pripišu nova nepostojeća ovlašćenja, pokušavajući da nezakonito prošire svoj mandat". 

image