Putin danas stiže u Azerbejdžan

Dvodnevna poseta predsednika Rusije uključivaće sastanke sa predsednikom Alijevim, razgovore o azerbejdžansko-jermenskom pitanju, a očekuje se i potpisivanje novih sporazuma, uključujući i zajedničku izjavu

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas i sutra boraviće u zvaničnoj poseti Azerbejdžanu, kada će se sastati i sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim. 

Kako se navodi u najavi posete, "predsednici će razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima regionalne i međunarodne politike, i, posebno, o temi azerbejdžansko-jermenskog rešenja".

"Ruska strana je spremna da nastavi da pruža svu moguću pomoć normalizaciji odnosa između Azerbejdžana i Jermenije", navodi se u zvaničnoj najavi Putinove posete.

Ključni zadaci i dalje ostaju potpisivanje mirovnog sporazuma, promovisanje procesa razgraničenja i demarkacije azerbejdžansko-jermenske granice, deblokada transportnih, logističkih i ekonomskih veza u regionu na osnovu trilateralnih sporazuma postignutih na najvišem nivou u periodu 2020-2022, prenose ruski mediji.

Osim toga, Putin i Alijev potpisaće zajedničku izjavu na kraju posete, a očekuje se potpisivanje i međuvladinih i drugih dokumenata. 

Susreti Putina i Alijeva dešavaju se često, u vezi sa čim se u julu našalio i azerbejdžanski predsednik na samitu ŠOS-a u Astani. Kako je rekao tom prilikom, on i Putin sastaju se "skoro pa jednom mesečno". 

Predsednik Rusije pozitivno ocenjuje saradnju sa Azerbejdžanom. U julu ove godine on je pozitivno prokomentarisao trgovinsko-ekonomske odnose sa Bakuom i istakao da postoji dobra perspektiva za razvoj saradnje u energetici i industriji. Posebno je naglašen projekat proširenja koridora "Sever-Jug". 

Prema poslednjim zvaničnim podacima koji su se pojavili u medijima, trgovinski promet Rusije i Azerbejdžana porastao je za 7,1 odsto tokom prvih šest meseci ove godine, do 2 milijarde dolara. Ruske direktne investicije u azerbejdžansku ekonomiju iznose oko 4,2 milijarde dolara. U toj zemlji radi više od 1.200 kompanija sa ruskim kapitalom. Do sada, Moskva i Baku potpisali su više od 150 bilateralnih dogovora i sporazuma.

Odnose sa Moskvom slično je ocenio i Alijev. On je potvrdio da ekonomije Ruske Federacije i Azerbejdžana aktivno sarađuju, kao i da rastu međusobni obračuni u nacionalnim valutama.

Neposredno pred današnju posetu Putina, Azerbejdžan je posetio i doskorašnji ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. On se 6. avgusta sastao sa Alijevim, i azerbejdžanskim sekretarom Saveta bezbednosti. Nakon posete Azerbejdžanu, Šojgu je rekao novinarima da je u Azerbejdžanu sa kolegama govorio i o stavu Rusije o ukrajinskoj krizi.