Rusija

Putin i Alijev u Azerbejdžanu: Rusija spremna da doprinese miru na Kavkazu

Odnosi Rusije i Azerbejdžana se uspešno razvijaju na osnovu dogovora koji je sklopljen još 2022. godine, naveo je ruski predsednik i potvrdio da postoji primetan napredak trgovinskih i ekonomskih veza

Moskva bi bila srećna kada bi mogla da doprinese mirnom rešenju azerbejdžansko-jermenskog sukoba, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevim u Bakuu.

"Rusija se suočava sa krizom, pre svega u pravcu Ukrajine, ali istorijska uključenost u situaciju na južnom Kavkazu nam diktira da učestvujemo u ovim događajima. Naravno, samo u onom pravcu gde za to postoji potreba. Bilo bi nam drago da doprinesemo mirnom rešenju, demarkaciji granice i oslobađanju blokiranih logističkih i ekonomskih pravaca", rekao je ruski predsednik.

"Znam da je Azerbejdžan raspoložen da potpuno reši konflikt", rekao je Putin govoreći o odnosu Jermenije i Azerbejdžana i dodao da će na zatvorenom delu sastanka biti više reči o tome.

Takođe, kako je poručio, nakon posete Azerbejdžanu sastaće se i sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom kome će preneti rezultate razgovora u Bakuu.

Ruski predsednik sastao se sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Aliejvim koji mu je priredio svečani doček u svojoj seoskoj rezidenciji "Zagulba" na obali Kaspijskog mora.

Putin je na sastanku sa azerbejdžanskim predsednikom zahvalio na toplom prijemu i primetio da se grad uspešno razvija zahvaljujući trudu azerbejdžanskih vlasti.

"Drago mi je da sam u Bakuu, da ponovo uživam u ovom gradu", naveo je Putin.

Odnosi Rusije i Azerbejdžana se uspešno razvijaju na osnovu dogovora koji je sklopljen još 2022. godine, naveo je ruski predsednik i potvrdio da postoji primetan napredak trgovinskih i ekonomskih veza.

Ima mnogo pravaca u kojima Rusija i Azerbejdžan mogu da sarađuju, naglasio je Putin.

Azerbejdžanski lider je sa svoje strane potvrdio da će poseta biti prijatna za ruskog lidera i korisna za rusko-azerbejdžanske odnose.

Nakon sastanka u četiri oka, liderima su se pridružile delegacije obeju država.

Sa ruske strane sastanku su prisustvovali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, potpredsednik Vlade Aleksandar Novak, zamenik rukovodioca predsedničke administracije Maksim Oreškin, Putinovi pomoćnici Jurij Ušakov i Ruslan Edeljgerijev, kao i ministar zdravlja, ekonomskog razvoja, transporta, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju i drugi.

Putin je potvrdio da je delegacija bogata i našalio da je danas u Bakuu "praktično pun sastav ruske Vlade".

Ruski predsednik je potvrdio da se u potpunosti ispunjavaju odredbe Deklaracije 2022. godine i dogovor koji je postignut tokom Alijeve posete Rusiji u aprilu tekuće godine.

"Ovakvi sastanci omogućavaju da se odredi pravac saradnje u budućnosti kao i prioritetna pitanja", naglasio je Putin.

Članovi delegacija su i sinoć, prilikom neformalnog sastanka, i danas imali priliku da razgovaraju i odrede korake u najbližoj perspektivi, ocenio je Putin.

Alijev je kao domaćin još jednom zahvalio ruskom predsedniku i članovima delegacije na zvaničnoj poseti. "Niste prvi put u poseti Azerbejdžanu ali ovo jeste prva državna poseta, a to ima visok značaj u razvoju bilateralnih odnosa", ocenio je Alijev.

Prijateljske i dobrosusedske odnose karakteriše pozitivna dinamika, a sastav delegacija sam za sebe govori, naveo je azerbejdžanski lider.

"Tema je mnogo, a prostor za širenje saradnje iz godine u godinu raste", ocenio je Alijev i dodao da je uveren da će ova poseta biti još jedan korak u zbližavanju.

Predsednik Rusije je zvaničnu posetu Azerbejdžanu započeo posetom Aleje časti i Aleje mučenika gde je položio vence na grob nacionalnog lidera Azerbejdžana Hejdara Alijeva kao i na spomenik Večne vatre. 

Aleja časti je memorijalni kompleks u kom se od 1948. godine sahranjuju istaknute azerbejdžanske ličnosti iz kulture, nauke, književnosti, umetnosti, Heroji Sovjetskog Saveza, političari, kao i predstavnici porodice Alijev.

Sa druge strane, Aleja mučenika je centralno spomen obeležje svim žrtvama koje su poginule za nezavisnost Azerbejdžana. U njoj su sahranjene jedinice sovjetske vojske koje su učestvovale u borbama 1990. godine i Azerbejdžanci koji su poginuli u Prvom Karabaškom ratu. Od 1998. godine u Aleji mučenika gori Večna vatra.

Nakon ceremonije dočeka, Putin i Alijev su se fotografisali i razgovarali u četiri oka.

Tokom dana je planirano potpisivanje zajedničke izjave dvojice lidera i više međuvladinih i drugih dokumenata, a obojica lidera održaće nakon zvaničnog dela konferenciju za medije.

Time će biti završen zvanični deo Putinove posete Azerbejdžanu, ali se očekuje da će Alijev svog ruskog kolegu upoznati sa projektom "Baku Beli grad", čiji je cilj restauracija i razvoj istočnog dela prestonice. Lideri će zajedno proputovati teritoriju "Belog grada", a zatim posetiti Saborni hram Svetih žena Mironosica.

image