Više nema dileme, uništen je bar jedan: Ukrajinci koriste britanske "čelendžere" u Kurskoj oblasti

Na osnovu siluete jednog od vozila po kome su dejstvovali ruski helikopteri može se zaključiti da se britanski tenkovi aktivno koriste u napadima ukrajinskih snaga

Pre nekoliko dana u britanskim medijima pojavila se vest da ukrajinska vojska koristi borbene tenkove "čelendžer 2" u ofanzivnoj operaciji u Kurskoj oblasti Ruske Federacije.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je tada odbilo da komentariše ove navode i nije saopštilo detalje o potencijalnoj upotrebi tenkova, a jednako su postupile i Oružane snage Ukrajine.

Međutim, istog dana pojavila se i vest da je Ministarstvo odbrane Velike Britanije dozvolilo je Kijevu da koristi isporučeno oružje tokom napada Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti, kao i da su iz ove dozvole izuzete jedino krstareće rakete "storm šedou".

U međuvremenu na ruskim Telegram kanalima i kanalu Ministarstva odbrane RF pojavio se snimak koji prikazuje uništavanje jednog od britanskih tenkova, iako, zbog lošeg kvaliteta snimka, nije bilo moguće odmah potvrditi da li se zaista radi o "čelendžeru 2".

Zbog toga su se pojavile i spekulacije da je zapravo uništen "leopard 1a5", a ne britanski tenk.

Ipak, analizom drugih snimaka koje je u proteklim danima objavljivalo rusko Ministarstvo odbrane, sada se sa sigurnošću može zaključiti da se "čelendžeri" zaista koriste u Kurskoj oblasti, što uništavanje jednog od ovih tenkova čini znatno verovatnijim.

Naime, kako se može videti na priloženom snimku, objavljenom pre nedelju dana, ruski helikopter Ka-52 je uz pomoć protivoklopne vođene rakete "vihor" pogodio oklopno vozilo ukrajinske vojske.

Budući da je tokom dejstva ruskog helikoptera korišćena termovizija, na snimku se može videti samo silueta vozila, ali upravo ta silueta potvrđuje da se radi o "čelendžeru 2".

Iznad zadnjeg dela cevi može se primetiti da tenk na snimku ima izbočinu, a zapravo se radi o  termovizijskoj nišanskoj spravi TOGS 2 sa laserskim daljinomerom, što je upečatljiva karakteristika britanskog tenka.

Ono što nije poznato je da li je u pitanju isti tenk koji je uništen "lansetom", budući da je nakon pogotka nastavio da se kreće, što govori da je u napadu "vihorom" tenk samo oštećen ili onesposobljen, ali ne i u potpunosti uništen.